BIM | 15 jun 2015

Vill skriva ut installationer i 3D

Ventilationsanslutningar, rör och slangar skulle med fördel kunna tillverkas med 3D-skrivare, menar Ola Adolfsson på totalentreprenören Flexator.

– Vårt införande av BIM-projektering öppnar för ytterligare rationaliseringar och jag hoppas att det inte är så långt borta innan vi kan använda 3D-skrivare för att tillverka vissa komponenter och byggdelar, säger Ola Adolfsson, vd för Flexator som i sina projekt ser till att såväl hus som installationer kommer på plats.

Men man skulle ju kunna utveckla ett underleverantörsled för utskrifter av olika saker. Alla ventilationskanaler behöver kanske inte vara i plåt. Vår bransch kan behöva lite nytänkande

Ola Adolfsson Foto: Flexator

För några år sedan införde företaget BIM (Byggnadsinformationsmodeller) för att hantera ritningar i beställningarna. All hantering av väggritningar sker numera med hjälp av läsplattor, vilket förenklar kommunikationen mellan kontoret och fabriksgolvet och beräknas leda till en besparing på mer än 200 000 kronor per år.

Nu har Ola Adolfsson fler visioner för hur 3D-informationen från BIM skulle kunna användas. Företaget prövar redan att skriva ut 3D-modeller av hus som kan visas under bygglovs- och säljprocesserna. Nästa steg blir troligen utskrift av icke-bärande innerväggar av biomassa. Även kanaler för elinstallationer, eldosor, anslutningar till ventilationsaggregat, VP-rör, flexislangar och avloppsdelar skulle kunna tillverkas med 3D-skrivare, menar Ola Adolfsson.

– På så vis slipper man skarvar och kan komma förbi maskinställtider och annat vid tillverkningen av komponenterna. 3D-skrivare är också intressanta för automatisering av det industriella byggandet, säger han.

Det kan förstås finnas begränsningar i vad som går att tillverka, exempelvis när det gäller ansvaret för produktens kvalitet och säkerhet. Den som tillverkar ett avloppsrör har ansvaret för materialets hållbarhet med mera.

– Men man skulle ju kunna utveckla ett underleverantörsled för utskrifter av olika saker. Alla ventilationskanaler behöver kanske inte vara i plåt. Vår bransch kan behöva lite nytänkande, säger Ola Adolfsson.

Marie Granmar, Energi & Miljös nyhetsbrev nr 6/2015

Publicerad 15 juni 2015

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.