Vertikala trädgårdar gör Umeå grönt och skönt
Det Umeåbaserade företaget Vertisà erbjuder vertikala trädgårdar för inomhus- och utomhusmiljöer – med lokal fauna som lockar lokala insekter och skapar ett lokalt ekosystem. En vinst för både ögat och miljön.

I städer som växer blir det horisontella utrymmet för växtlighet allt mindre och ett sätt att öka grönskan i städerna är genom vertikala odlingar. Vertisà har tagit fram ett system som sänker energikostnader, koldioxidutsläpp och underhållskostnader.
Växtligheten på väggarna fungerar som en extra isolering och kan minska energianvändningen med upp till 30 procent, enligt företaget. För en fastighetsägare innebär alltså gröna fasader en smart, kostnads- och koldioxidsänkande investering samtidigt som taken lämnas fria för installation av till exempel solpaneler.

Idén till Vertisà fick Rosario Garcia Gil 2012 genom ”The Vertical Farm”, professor Dickson Despommiers bok om vertikala trädgårdar, som då ansågs vara en futuristisk bok. Till en början var målgruppen privatpersoner men idén utvecklades, blev större och fokus blev hela städer.
– För att åstadkomma förändring måste vi arbeta snabbare och tänka större, säger Rosario Garcia Gil, grundare och vd på Vertisà.
De vertikala trädgårdarna ska komplettera urbana väggfasader med vacker växtlighet, det handlar med andra ord om arkitektur, konst och växter. Vertisà samarbetar därför med konstnärer för att skapa vackra fasader som lyfter fram den gröna växtligheten men som samtidigt är vacker när växterna träder i vila.
Vertisà söker nu en hållbar och seriös kund som vill bli först ut med vertikal växtvägg, året runt, i utomhusmiljö i nordiskt klimat.
– Våra drömprojekt är där vi är inkluderade från dag ett och får vara med i planeringen för att skapa gröna stadskärnor där växtligheten integreras i stadsmiljön, men vi kan såklart även arbeta med befintliga fasader, konstaterar Rosario Garcia Gil.