Klimatsmart | 23 okt

Ventilationsprodukter i återvunnet stål

Lindab tar ytterligare ett steg mot att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment.

Ventilationsprodukter i återvunnet stål
Lindab tar ytterligare ett steg mot att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment. Foto: Lindab

Lindab tar ytterligare ett steg mot att minska klimatpåverkan från sina produkter genom att erbjuda ventilationskanaler i återvunnet stål som del av sitt standardsortiment.

Det återvunna stålet finns redan idag i tillräckliga volymer för att ventilationskanaler ska kunna ingå i Lindabs standardsortiment. Det innehåller 75 procent återvunnet material vilket ger 62 procents minskad klimatpåverkan. Lindab får sitt återvunna stål levererat från ArcelorMittals stålverk i Europa och har även dialog med andra stålleverantörer.

– Det händer mycket positivt hos ståltillverkarna just nu. Vi vill erbjuda kunderna valmöjligheter så att de, liksom vi, kan dra nytta av de tekniska framsteg som görs inom hållbarhetsområdet. Ventilationskanaler lämpar sig mycket väl för tillverkning i återvunnet och fossilfritt stål. Med tanke på hur många meter ventilationskanaler det finns i en stor byggnad, så gör hållbara ventilationskanaler skillnad för byggnadens totala klimatpåverkan, säger Ola Ringdahl, vd och koncernchef för Lindab.

Stål som ventilationsmaterial har många fördelar. Det har en lång livslängd, kan inte börja brinna och kan återvinnas utan att kvaliteten försämras. Stål tillverkat med traditionell teknik har dessvärre hög klimatpåverkan. Stålindustrin står för cirka sju procent av de totala koldioxidutsläppen i världen. För att uppnå de globala klimatmålen behövs ny klimatsmart teknik.

Återvunnet stål och fossilfritt stål är de två material som Lindab valt att arbeta med för att minska både sina egna och kundernas CO2-utsläpp. Fossilfritt stål finns, till skillnad från återvunnet stål, inte i storskalig produktion än. Leveranserna beräknas starta år 2026. Återvunnet stål är därmed ett sätt att redan idag erbjuda produkter med lägre klimatpåverkan.

 

Källa: Lindab

Publicerad 23 oktober 2023

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.