FCR | 27 jun

Växthusodlare satsar på frekvensreglering

Frekvensreglering, FCR, innebär att elkonsumenter kan bidra till ett stabilt kraftnät genom att tillfälligt gå ner i egen elkonsumtion. Kabbarps Trädgård i Skåne ansluter sig som den första växthusodlaren till FCR-marknaden i Sverige.

Växthusodlare satsar på frekvensreglering
Kabbarps Trädgård i Skåne ansluter sig som den första växthusodlaren till FCR-marknaden i Sverige med hjälp av Vattenfall. Foto: Angelika Sliwinski

När Kabbarps Trädgård fick nya ägare 2020 bestämde man sig för att ta ytterligare kliv på hållbarhetsområdet. Företaget har investerat i en solpark, ett nytt vattenreningssystem och är nu först ut bland växthusodlarna i Sverige att ansluta sig till FCR.

Peter Säll, vd för Kabbarps Trädgård. Foto: Angelika Sliwinski

– Hållbarhetsaspekten var det absolut viktigaste för oss. Vi ser att det kan bli stora utmaningar de kommande åren med energiförsörjningen i Skåne, där vi är verksamma, och vill bidra på de sätt vi kan. Eftersom det dessutom går att få lönsamhet i det så fanns det egentligen ingen tvekan, säger Peter Säll, vd för Kabbarps Trädgård och fortsätter:

– Vi är nog unika på det sättet att vi gjort många stora investeringar samtidigt som alla bidrar till en mer hållbar energiförsörjning.

Kabbarps trädgård har anslutit sig till FCR-marknaden i Sverige med hjälp av Vattenfall. FCR är förkortning för Frequency Containment Reserve och innebär att man är tillgänglig för att snabbt justera ned sin elförbrukning under korta stunder när det är brist på el i kraftnätet, alternativt använda mer el när det finns ett överskott. Kompensationen till kunden är baserad på den kapacitet som erbjuds och på aktuella marknadspriser.

Genom Vattenfall och systemleverantören Sympower kommer Kabbarps Trädgård att få tillgång till marknaden för FCR med en kapacitet om cirka 500 kilowatt (kW).

Filippa Kjaerboe, Head of Power Management på Vattenfall. Foto: Vattenfall

– Att Kabbarps Trädgård ansluter sig visar på möjligheterna med FCR och att det passar många elkonsumenter, oavsett bransch. Vattenfall har ett tydligt mål om att möjliggöra ett fossilfritt liv och frekvensreglering är en av flera lösningar där kunderna själva aktivt kan medverka. Genom att upprätthålla balansen i nätet bidrar kunden till ett hållbart samhälle och möjliggör alltmer fossilfri el i kraftsystemet, och får dessutom betalt för det. En win-win situation för både kund och klimat, säger Filippa Kjaerboe, Head of Power Management på Vattenfall.

Källa: Vattenfall

Publicerad 27 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.