Investering- | 2 feb

Vattenkraftstation byggs ut med batterilager och solceller

Hallstahammars vattenkraftstation kommer byggas ut med batterilager och, på sikt även en solcellspark.
– Här kan vi snabbt bidra till omställningen genom att utnyttja redan gjorda investeringar och anläggningar, säger Carin Lidman, styrelseordförande.

Vattenkraftstation byggs ut med batterilager och solceller
Christian Tapper, vd SunStreet Energy och Carin Lidman, styrelseordförande för Mälarenergi. Foto: Lasse Fredriksson

Kraftstationen i Hallstahammar är Mälarenergis största, har en fallhöjd på 29,7 meter, ligger under mark och producerar 52 GWh el varje år. Nu ska den kompletteras med batterilager. Storleken på batterilagret är fyra containrar i direkt anslutning till kraftstationen. Det innebär möjligheter att stödja frekvenshållningen i elnätet och därigenom avhjälpa en del av effektproblematiken i Västmanland.

Planen är att göra detta tillsammans med SunStreet Energy AB, via ett gemensamt bolag: Trångfors Energipark AB.

– I Hallstahammar kan vi dra fördel av den elnätsanslutning som redan finns vid kraftstationen, säger Carin Lidman, styrelseordförande för Mälarenergi.

– Vattenkraften är årstidsberoende och därför utnyttjas inte nätanslutningens fulla kapacitet under delar av året. Solkraft, å sin sida, produceras framför allt sommartid när vattenkraftproduktionen är lägre. Ska vi klara omställningen och möjliggöra elektrifieringen måste tempot öka – och här har vi goda möjligheter att både agera snabbt och använda redan gjorda investeringar på ett mer effektivt sätt, säger hon.

Christian Tapper, vd för SunStreet Energy, håller med:

– Jag är stolt och glad över att vi gör den här satsningen tillsammans. Genom att Mälarenergi och SunStreet kombinerar våra olika kompetenser och tekniker, kan vi snabbt ta ett steg till mot en mer hållbar värld – och Västmanland får en framtidssäkrad och marknadsledande energianläggning.

Källa: Mälarenergi

Publicerad 2 februari 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.