Investering- | 2 feb

Vattenkraftstation byggs ut med batterilager och solceller

Hallstahammars vattenkraftstation kommer byggas ut med batterilager och, på sikt även en solcellspark.
– Här kan vi snabbt bidra till omställningen genom att utnyttja redan gjorda investeringar och anläggningar, säger Carin Lidman, styrelseordförande.

Vattenkraftstation byggs ut med batterilager och solceller
Christian Tapper, vd SunStreet Energy och Carin Lidman, styrelseordförande för Mälarenergi. Foto: Lasse Fredriksson

Kraftstationen i Hallstahammar är Mälarenergis största, har en fallhöjd på 29,7 meter, ligger under mark och producerar 52 GWh el varje år. Nu ska den kompletteras med batterilager. Storleken på batterilagret är fyra containrar i direkt anslutning till kraftstationen. Det innebär möjligheter att stödja frekvenshållningen i elnätet och därigenom avhjälpa en del av effektproblematiken i Västmanland.

Planen är att göra detta tillsammans med SunStreet Energy AB, via ett gemensamt bolag: Trångfors Energipark AB.

– I Hallstahammar kan vi dra fördel av den elnätsanslutning som redan finns vid kraftstationen, säger Carin Lidman, styrelseordförande för Mälarenergi.

– Vattenkraften är årstidsberoende och därför utnyttjas inte nätanslutningens fulla kapacitet under delar av året. Solkraft, å sin sida, produceras framför allt sommartid när vattenkraftproduktionen är lägre. Ska vi klara omställningen och möjliggöra elektrifieringen måste tempot öka – och här har vi goda möjligheter att både agera snabbt och använda redan gjorda investeringar på ett mer effektivt sätt, säger hon.

Christian Tapper, vd för SunStreet Energy, håller med:

– Jag är stolt och glad över att vi gör den här satsningen tillsammans. Genom att Mälarenergi och SunStreet kombinerar våra olika kompetenser och tekniker, kan vi snabbt ta ett steg till mot en mer hållbar värld – och Västmanland får en framtidssäkrad och marknadsledande energianläggning.

Källa: Mälarenergi

Publicerad 2 februari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.