Värmeslingor svårövervakade eltjuvar
Värmeslingor i stuprör kan gå dygnet runt utan att felet märks. Nu har Statens Fastighetsverk, SFV, påbörjat ett projekt för att övervaka slingorna via byggnadsautomationssystemet.
Värmeslingor för snösmältning i stuprör och takkanter installeras och sköts av specialiserade entreprenörer, som använder ett annat kommunikationsprotokoll än de vanliga inom fastighetsförvaltning. När Statens Fastighetsverk (SFV) började räkna på sina installationer upptäckte man att slingorna drar minst 1,5 GWh el per år, om driften är normal. Man hittade också trasiga slingor som gick oavbrutet.
– Om vi får fel på slingorna så springer energianvändningen snabbt iväg. Ofta får vi inte ens larm. Man måste rondera slingorna ordentligt, men skåpen sitter ofta uppe på vinden och är inget man springer förbi varje dag, säger Per Schrewelius, expert på styr- och övervakning på SFV.
Slingorna styrs på bland annat fukt och temperatur, och programmeringen görs av specialister. Därför är SFV inte intresserade av att ta över styrningen av slingorna. Däremot vill man förbättra sin möjlighet till övervakning. För att slingorna ska kunna kopplas upp mot ett Scadasystem måste de leverera driftinformation i till exempel Modbus.
Hur mycket energi tror du att Statens Fastighetsverk kan spara?
– Det vet vi inte, eftersom vi inte vet hur många slingor som det är fel på. Men vi tror att vi kan spara mycket.
Statens Fastighetsverk har värmeslingor monterade i bland annat Kungliga Slottet, Kungliga Biblioteket och Armémuseum i Stockholm, samt Gripsholms slott och ett flertal andra byggnader där det är svårt eller dyrt att skotta taken.
Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 10/2015 sidan 9
Om vi får fel på slingorna så springer energianvändningen snabbt iväg. Ofta får vi inte ens larm. Man måste rondera slingorna ordentligt, men skåpen sitter ofta uppe på vinden och är inget man springer förbi varje dag