ENERGI | 12 okt 2015

Värmeslingor svårövervakade eltjuvar

Värmeslingor i stuprör kan gå dygnet runt utan att felet märks. Nu har Statens Fastighetsverk, SFV, påbörjat ett projekt för att övervaka slingorna via byggnadsautomationssystemet.

Värmeslingor för snösmältning i stuprör och takkanter installeras och sköts av specialiserade entreprenörer, som använder ett annat kommunikationsprotokoll än de vanliga inom fastighetsförvaltning. När Statens Fastighetsverk (SFV) började räkna på sina installationer upptäckte man att slingorna drar minst 1,5 GWh el per år, om driften är normal. Man hittade också trasiga slingor som gick oavbrutet.

– Om vi får fel på slingorna så springer energianvändningen snabbt iväg. Ofta får vi inte ens larm. Man måste rondera slingorna ordentligt, men skåpen sitter ofta uppe på vinden och är inget man springer förbi varje dag, säger Per Schrewelius, expert på styr- och övervakning på SFV.

Slingorna styrs på bland annat fukt och temperatur, och programmeringen görs av specialister. Därför är SFV inte intresserade av att ta över styrningen av slingorna. Däremot vill man förbättra sin möjlighet till övervakning. För att slingorna ska kunna kopplas upp mot ett Scadasystem måste de leverera driftinformation i till exempel Modbus.

Hur mycket energi tror du att Statens Fastighetsverk kan spara?

– Det vet vi inte, eftersom vi inte vet hur många slingor som det är fel på. Men vi tror att vi kan spara mycket.

Statens Fastighetsverk har värmeslingor monterade i bland annat Kungliga Slottet, Kungliga Biblioteket och Armémuseum i Stockholm, samt Gripsholms slott och ett flertal andra byggnader där det är svårt eller dyrt att skotta taken.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 10/2015 sidan 9

Om vi får fel på slingorna så springer energianvändningen snabbt iväg. Ofta får vi inte ens larm. Man måste rondera slingorna ordentligt, men skåpen sitter ofta uppe på vinden och är inget man springer förbi varje dag

Publicerad 12 oktober 2015

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.