Värmepumpar för varmvatten på största mässan

Störst men knappast vackrast. AHR Expo slog både besöks- och utställarrekord när mässan anordnades i Chicago i januari. Energi & Miljö spanade efter trender bland de många, hårt utnyttjade, montrarna. Bland annat syntes luftvärmepumpar för varmvattenberedning och VOC som innemiljöindikator.

mccormick-6w.jpg

McCormick center i Chicago fylldes med installationsfolk under några dagar i januari.

Ett myller av människor, montrar, installationstekniska prylar, tidningar och annat. Det är vad som stannar på näthinnan efter ett besök på AHR Expo. Mässan pågår alltid parallellt med Ashraes vinterkonferenser, och är Nordamerikas största installationsteknikmässa. Hit kommer folk för att göra affärer kanske i högre grad än på svenska mässor. Jakten pågår ständigt på nya produkter och kontakter, och metoderna är inte alltid seriösa. När jag stannar till vid en monter blir jag genast tillfrågad om mina avsikter med att fotografera. Monterinnehavaren var van vid, och hjärtligt trött på, att hitta sina produkter piratkopierade hos andra företag året efter att han visat upp dem.
– En gång var det en repa på höljet, de hade till och med kopierat repan! säger han dystert.

Svensk satsning
Mitt emot finns Systemairs monter. Produkterna som visas här är välbekanta för en svensk publik men väcker stor uppmärksamhet hos icke-européer.
– De tittar på allt, men bland det som fått mest uppmärksamhet finns faktiskt donen, berättar Pablo Varela, som ansvarar för Systemairs utveckling och ledning av produktstrategier i Nordamerika.
– Jämfört med Nordbygg så möter jag fler nyfikna här.
Systemair hoppas slå sig in i det dyrare segmentet på den nordamerikanska marknaden och hade en stor monter.
Fler svenska företag finns representerade, men Energi & Miljö beslutar att inte leta efter gamla bekanta, utan istället söka efter luftvärmepumpar avsedda för varmvattenberedning. Detta är en produkt som i omgångar dykt upp i olika former på den amerikanska marknaden. Vid närmare påseende visade sig minst två av produkterna vara förvirrande lika i storlek, form och färg, värmepumparna från Bosch respektive Midea.

Bättre på restaurang
Bosch marknadsför en variant som lämpar sig för varma miljöer med stort varmvattenbehov, som exempel nämndes restauranger. Den som har kylbehov får även en viss kyleffekt av maskinen. Att maskinen skulle passa för hemmabruk tror inte säljaren, den kyler huset alltför mycket. Mer originellt är företaget Airgenerate som visar flera liknande varianter, bland annat en lös värmepumpmodul som kan monteras ovanpå en befintlig, elektrisk varmvattenberedare. Företaget framhåller sin långa erfarenhet i värmepumpbranschen, för en svensk låter det lite lustigt när de till slut avslöjar att de varit verksamma ända sedan 2006.

nest-2w.jpgDesign och gränssnitt har stor betydelse för att få brukarna att intressera sig för värmesystem och annan vvs. Det har företaget Nest insett, och de lanserar en termostat vars utseende är klart inspirerat av iPhone. Termostaten kommunicerar trådlöst med datorer, telefoner med mera.
– Varje termostat har ett namn, och lär sig användarmönster. De kan också styra luftkonditioneringssytem, berättar Eduardo Segura, Nest.

Nest presenterade en termostat som ska föra tankarna till iPhone och förhoppningsvis göra konsumenter mer intresserade av att reglera sina värmesystem.

Termostaten sägs passa 85 procent av alla amerikanska system för konsumentbruk. Den har ingen touchpad men styrs på ett liknande sätt genom att ramen fungerar både som knapp och vred. Även om kommunikationen sker trådlöst så behöver den el, 24 volt likström.
Flera VOC-mätare

Koldioxid som indikator på rumsluftens kvalitet har nu på allvar fått konkurrens. På mässan presenterades olika varianter på VOC-mätare, alltså mätare av flyktiga organiska ämnen. VOC kommer bland annat från möbler, kemikalier och färg men indikerar också om det befinner sig många människor i ett rum.
– VOC är populärt i Kalifornien, där finns det som gränsvärde för innemiljön i offentliga byggnader, och anges i miljarddelar, berättade en av företaget Bapis representanter, som marknadsförde en VOC-sensor.
Typiska användare av sensorn är skolor, de monteras ofta i ventilationssystemen. Kommunikationen är trådburen.

Text och foto Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3/12 sid 81-82

 • Fakta AHR Expo
  Plats: McCormick Place, mässcentrum i Chicago, USA
  Tid: 23-25 januari
  Antal besökare: nära 40 000 besökare, inräknat utställarnas personal 58 000 besökare
  Antal utställare: 1 968 utställare från 35 länder
  Innehåll: Mässa med kurser och seminarier.
Publicerad 17 mars 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.