Värmepump stoppar miljöbostäder

Stockholms stad har höga ambitioner när det gäller att bygga bostäder. Men jättevärmepumpen i Hjorthagen får ligga kvar, trots att den krockar med prestigeprojektet Norra Djurgårdsstaden.

På pappret breder Norra Djurgårdsstaden ut sig tvärs över Sveriges sannolikt största värmepumpanläggning i Värtaverket. Men i realiteten blir det inga bostadshus här, åtminstone inte förrän värmepumpen är pensionsmässig.
–  Från början hade vi tänkt ta bort den, men den är inte så gammal. Det skulle ha blivit för dyrt. Så den ligger kvar åtminstone till år 2030, och så har vi reserverat en tomt i Energihamnen dit den får flytta sedan, säger Britta Eliasson, planeringsprojektchef för Norra Djurgårdsstaden på Stockholms stad.

Korrekt, anser forskare
Det finns ännu ingen detaljplan fastlagd för området, men av Stockholms stads planöversikt från mars 2013 framgår tydligt att staden tänkt sig bostadskvarter i hamnområdet där värmepumpen ligger. Men de planerna håller alltså inte. Enligt Britta Eliasson har staden förhandlat med Fortum Värme om att flytta värmepumpen, men det blev för dyrt. På Fortum Värme känner man inte till att pumpen ska flyttas.
– Nej, den ligger där den ligger, säger Ola Axelsson, Fortum Värme.

I kampen om utrymmet gick alltså värmpumpen, som utvinner solenergi  ut ytvatten, segrande medan bostadshusen i miljöprestigeprojektet Norra Djurgårdsstaden fick stryka på foten. Ur energisynpunkt är detta korrekt, hävdar Jan-Erik Nowacki, forskare på KTH men även anställd på Svep (Svenska Värmepumpföreningen).
– Den värmeenergi som historiskt årligen levereras från de aktuella värmepumparna skulle motsvara en solfångare på en gånger en kilometer, vilket blir svårt att få plats med i Norra Djurgårdsstaden, säger han.

Värme från sjövatten
Värmepumpanläggningen har sex värmepumpar, som tillsammans når en effekt på 156 MW. 2011 producerades här 611 GWh värme med hjälp av 182 GWh el. Den ägs av Fortum Värme, och förser norra Stockholm med fjärrvärme. Värmekällan är sjövatten, alltså indirekt solvärme.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 5/2013 sidan 9.

Publicerad 24 maj 2013

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.