Världens värsta skitjobb?

Iliyasu Abbas tömmer latriner och septiktankar i delstaten Kano i Nigeria. Hans jobb är att tömma mänsklig avföring. Alltså, fekalt slam. Somliga skulle säga skit. Och det gör han helt manuellt med hjälp av enkla behållare, skopor, spadar och rep – men främst med händerna. Hans kollega Aminu Usaini avvaktar för att med kroppskraft få lasta skiten vidare upp på flaket på en väntande lastbil.
TEXT: PETER OLOFSSON FOTO: NELSON OWOICHO/WATERAID
Vår största övertygelse är att Gud är den som skyddar oss oavsett om vi använder personlig skyddsutrustning eller inte. De stora riskerna vi står inför under vårt arbete är trakasserier, skador, förlust av en lem eller våra liv.
Nigerianerna Iliyasu Abbas och Aminu Usaini har ingen personlig skyddsutrustning. Inte heller vet de hur de ska skydda sig mot covid-19. Och hur skulle de kunna få tillgång till vaccin, frågar de sig. Latrintömmaren Iliyasu Abbas berättar:
– Vi använder inte personlig skyddsutrustning av något slag. Vår största övertygelse är att Gud är den som skyddar oss oavsett om vi använder personlig skyddsutrustning eller inte. De stora riskerna vi står inför under vårt arbete är trakasserier, skador, förlust av en lem eller våra liv.
Iliyasu Abbas fäster repet på hinken innan den sänks ner i gropen för att ösa upp mänsklig avföring.
Han har blivit skuren flera gånger av föremål inuti slamgroparna, som en trasig flaska eller nål, och säger att han också blivit skadad vid flera tillfällen.
– För ungefär två år sedan, när jag tömde en grop på natten, föll ett betongblock från ett toalettgolv rakt ner på mitt huvud.
I Nigeria saknar 57 procent av befolkningen – mer än 117 miljoner människor – fortfarande grundläggande sanitetsmöjligheter. Mer än 38 miljoner har öppen avföring. Nigeria är det mest folkrika landet i Afrika och står inför snabb befolkningstillväxt och urbanisering.
Mänsklig avföring öses upp i en hink för vidare transport med annan behållare.
En studie av Water Aid i delstaten Kano har visat att 75 procent av sanitetsarbetarna inte använder någon som helst personlig utrustning. Sanitetsarbetarna var heller inte specifikt tillsagda att sluta arbeta under nationell lock-down mellan mars och september 2020. Men de var begränsade i sin förmåga att röra sig fritt och kunna utföra sitt arbete.
Sanitetsarbetare, de som tömmer latriner och rensar avlopp, utför arbeten som är helt avgörande för alla människors hälsa. Dock sker det ofta på bekostnad av deras egen hälsa. Under pandemin har sanitetsarbetare varit särskilt utsatta, det visar Water Aids nya rapport ”The Forgotten Frontline Workers” som släpptes i slutet av november i år. Rapporten publicerades med anledning av världstoalettdagen den 19 november, en officiell FN-dag med
syftet att uppmärksamma vikten av toaletter och sanitet.
Saneringsarbetaren Aminu Usaini häller upp mänsklig avföring i stora trummor som fraktas på en lastbil.
Under pandemin har länder och samhällen över hela världen stängts ned för att minska smittspridning och rädda liv. Miljoner sanitetsarbetare har dock inte kunnat stanna hemma eller hålla social distans eftersom deras arbete är så grundläggande för att samhällen ska fungera. Trots deras samhällsviktiga funktion tvingas de ofta utföra sitt arbete under fruktansvärda villkor, visar rapporten.
I rapporten konstateras vidare att sanitetsarbetare i flera länder måste hantera mänsklig avföring helt utan skyddsutrustning som handskar eller munskydd. Trots det erbjuds de inte möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten på arbetet.
För Iliyasu Abbas och Aminu Usaini går livet vidare utan större förändringar. Fotografierna av de två är från september i år, alltså för bara några månader sedan. Kanske har arbetssituationen för dem förändrats om ett år? Den som lever får se.
Fakta
Water Aid
• Water Aid är en internationell organisation som arbetar för att alla människor ska ha tillgång till rent vatten, sanitet och hygien
• Water Aid samarbetar med lokala partners för hållbara och långsiktiga lösningar, och påverkar beslutsfattare att nationellt och globalt öka insatserna för att fler människor ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien
• Water Aid startades 1981 och finns nu i 34 länder
• Läs mer på wateraid.se