Ventilation | 24 mar 2022

Vanligare med fuktskador på vinden i hus med självdragsventilation

Fuktskador på vinden är vanligare i hus med självdragsventilation jämfört med hus som har mekaniska ventilationssystem. Av de 41 514 vindarna på småhus som Anticimex besiktigade under 2020 hade 28 procent en fukt- eller mögelskada, skriver företaget i en ny rapport.

Vanligare med fuktskador på vinden i hus med självdragsventilation
Nästan var tredje hus som Anticimex besiktade förra året hade fuktskador på vinden. Ventilationen kan vara en bidragande orsak. Foto: Anticimex

Fukt på vinden kan läcka in utifrån via otätheter i taket, men det är betydligt vanligare att fukten kommer från bostaden, särskilt om ventilationen inte är tillräcklig. Varm och fuktig luft som skapas när man exempelvis duschar, lagar mat och kör torktumlaren stiger uppåt, och om det finns otätheter läcker den in på vinden. På vintern när den varma inneluften möter den kalla vinden bildas kondens och när temperaturen sedan stiger under våren skapas en gynnsam miljö för mögel och röta.

– För att förhindra fuktproblem på vinden spelar ventilationen i bostaden en viktig roll, säger Mikael Aderskog, husexpert på Anticimex. Den ska föra ut fukten ur huset men behöver anpassas efter de vanor som hushållet har. Om man exempelvis tvättar och duschar ofta behöver huset mer ventilation.

Många småhus i Sverige har självdragsventilation, en äldre form av ventilation som framförallt förekommer i bostäder byggda innan 1970-talet. Självdragsventilation fungerar utan fläktar och förlitar sig istället på att den varma luften försvinner ut genom luftkanaler när den stiger. Det skapar ett undertryck i huset som ventilerar sig själv genom otätheter, exempelvis runt fönster. 64 procent av alla hus som Anticimex besiktigade hade självdragsventilation.

Bland husen med fuktskador på vinden hade 75 procent självdragsventilation. Det innebär att det är vanligare med fuktskador på vinden i hus med självdragsventilation än i hus med andra mekaniska ventilationssystem.

Ventilationen är enbart en av flera felkällor till fuktskador på vinden. En annan orsak till att fukt kommer upp på vinden är otäta genomföringar, exempelvis fönster, vindsluckan och vid spotlights som finns infällda i bostadens tak. Även läckage av vatten och fukt utifrån kan orsaka fuktproblem på vinden, exempelvis om det uppstår skador på grund av hustakets ålder eller vid otät skorsten. Det kan också finnas byggfukt kvar i byggmaterial om huset är nybyggt.

Källa: Anticimex

Publicerad 24 mars 2022

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.