Vanliga metaller kan bli till el och värme
Förbränningsforskare vid Lunds Tekniska Högskola har kommit fram till att vanliga metaller som järn och aluminium fungerar alldeles utmärkt att förbränna för att göra el och värme av. Med hjälp av sol- eller vindenergi kan det oxiderade pulvret sedan bli vanlig metall igen.
Enligt forskarna är processen säker, billig och fossilfri.
Tillsammans med forskargrupper i Tyskland, Kanada och Holland har forskarna i Lund landat i slutsatsen att dessa vanliga metaller är så pass lovande som både energikälla och energibärare att de skulle kunna fungera som ett inslag i energiförsörjningen.
– Förbränning som process är fantastiskt bra, det är inte det som är problemet. Det är fel på bränslena. Åttio till nittio procent av världens energiförvandling sker med förbränning, säger Marcus Aldén, professor i förbränningsfysik vid LTH, Lunds universitet.
Det finns flera fördelar med metallförbränning, enligt Aldén. Den släpper varken ut koldioxid eller skadligt sot. Den är också billig och säker att använda.
Och inte minst går det att återanvända det som blir kvar efter att metallen förbränts och värmen tagits om hand. Med hjälp av sol- eller vindenergi kan det oxiderade metallpulvret tas om hand och återskapas till sin ursprungsform.
De hoppas nu på en testanläggning i Sydsverige där elproduktionen behöver byggas ut, för att kunna testa sina slutsatser i större skala.
– Med tanke på dagens aktuella energidiskussioner och att Sydsverige snabbt behöver mer egen elpropduktion ser vi en möjlighet att testa tekniken i större skala, säger Marcus Aldén.
Forskarkollegor i Holland håller på med en testanläggning som byggs i ett ölbryggeri, där bryggeriets el och värme kommer från förbränning av järnpartiklar. Ungefär som ett litet kolkraftverk men där kolet är utbytt mot järn.
Källa: Lunds tekniska högskola