TEMA SANITET | 16 dec 2020

Vakuumtoaletter ska spara vatten

Vakuumtoaletter ska spara vatten
En schematisk bild över de tre rören i Oceanhamnen i Helsingborg. Illustration: Erik Nylund, Visualize that

I den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg har ett storskaligt projekt för att testa vakuumtoaletter inletts. Tanken är att systemet ska minska både energi- och vattenanvändningen.

TEXT: MARK KRETZ

90 procent av kvävet och fosforn i avloppsvattnet finns i svartvattnet vilket i vanliga fall bara är tio procent av spillvattenflödet. Med en vakuumtoalett minskar det till fem procent.

Precis som i många andra svenska städer byggs det flerbostadshus och kontor även i de äldre hamnområdena i Helsingborg, i det som kalllas Oceanhamnen. Den är en del av ett stadsutvecklingsprojekt, kallat H+, som även inbegriper andra nya stadsdelar i Helsingborg. Hittills är två flerbostadshus i form av bostadsrätter färdigställda och vid årsskiftet ska ytterligare två fastigheter stå klara (ett kontors- och ett flerbostadshus).

Vid årsskiftet 2021–22 kommer resten av etapp 1 i Oceanhamnen att vara klar. Totalt omfattar Oceanhamnen fyra etapper och allt ska vara klart 2028 för att rymma omkring 2 500 personekvivalenter. Vidare kommer simhall och hotell att byggas samt eventuellt en sporthall.

Det som skiljer de nya husens tekniska lösning i Oceanhamnen från andra nya bostadsområden i Sverige är att man i Helsingborg testar vakuumsystem för toalettspolning i stor skala. Bakgrunden är utredningar som visade att det som bäst skulle bidra till miljöprofilen för H+projektet var ett system med tre rör, ett för gråvatten, ett för svartvatten och ett för det avlopp som matavfallskvarnarna producerar.

Det övergripande målet är att samla in och använda avfallet, som råvara, för att producera biogas och växtnäring på ett säkert sätt. Givetvis har man också krav på låg energianvändning. I markanvisningstävlingen angavs ambitionen att vid all nybyggnation rekommenderas ett energianvändningskrav motsvarande passivhus samt teknikneutrala krav utifrån primärenergianvändning.

Studier visar att denna typ av vakuumsystem minskar utsläppen av miljöpåverkande växthusgaser med mer än 50 procent jämfört med dagens system. Resurserna i de olika avfallen kan utnyttjas på ett effektivare sätt, som växtnäringsprodukter och återvunnet vatten.

Enligt Hamse Kjerstadius har man dubblerat pumpkapaciteten i pumpstationen. Om elförsörjningen skulle fallera har man inte redundans i pumpstationen, däremot finns mobil reservkraft att tillgå. Foto: NSVA

Vakuumtoaletter minskar vattenmängderna för spolning (cirka 0,5 liter per spolning), vilket i sin tur ger energieffektivare hantering vid reningsverket. Det ger i sin tur ökad biogasproduktion eftersom rötning kan ske direkt utan förbehandling vid reningsverket.

Avfallet borttransporteras i ett vakuumsystem, med cirka 0,5 bars tryck, till en central pumpstation med fyra separata pumpar för vidare transport i trycksatt avlopp till reningsverket som ligger inte så långt därifrån. Pumpstationen är integrerad i en av fastigheterna i Oceanhamnen.

Matavfallskvarnar ger bland annat möjlighet att större mängder matavfall samlas in och rötas till biogas. Rötresten blir biogödsel på åkermark. En separat ledning för bad-, dusch- och tvättvatten leds med självfall till den centrala pumpstationen och sedan med tryck till Öresundsverket.

En viktig aktör i projektet är Norra Skånes Vatten- och Avfall, NSVA, vars projektledare för projektet på Oceanhamnen är Hamse Kjerstadius, som är utvecklingsingenjör och ansvarig för driftanläggningen. Han berättar att man innan projektet startades gjordes studiebesök på liknande system i Tyskland och Holland, där det finns erfarenheter av vakuumsystem i hushåll. I flera områden i Europa testas vakuumsystem. Några exempel är Jenfelder Au i Hamburg där samtliga nya bostäder utrustas med vakuumtoalettsystem, där svartvattnet omvandlas till värme och elektricitet. Gråvattnet från dusch och tvättmaskin renas och släpps ut.

Liknande system finns i staden Knittlingen sedan år 2004 och i Lemmerweg Sneek i Nederländerna sedan år 2006.

Enligt Hamse Kjerstadius håller Helsingborg nu på att undersöka om samma system kan tillämpas i ett mycket större projekt, som ligger i en annan del i kommunen.

– Anledningen till att vi tittar på vakuumteknik där är att vi annars skulle behöva dimensionera upp ledningsnätet till Öresundsverket.

Enligt Hamse Kjerstadius finns inget så stort projekt i Sverige för vakuumsystem, däremot finns det lokalt, exempelvis på ett häkte och områden med fritidshus och ekobyar.

Fördelarna för NSVA är att man får in ett källsorterat processvatten till reningsverket.

– 90 procent av kvävet och fosforn i avloppsvattnet finns i svartvattnet vilket i vanliga fall bara är tio procent av spillvattenflödet. Med en vakuumtoalett minskar det till fem procent.

Att systemet fungerar utanför fastighetsgränsen (såsom vakuumpumparna) ligger på NSVA. Enligt Hamse Kjerstadius har man dubblerat pumpkapaciteten i pumpstationen. Om elförsörjningen skulle fallera har man inte redundans i pumpstationen, däremot finns mobil reservkraft att tillgå.

– Reningsverket ligger bara några 100 meter från bostadsområdet och vi har jour dygnet runt. Systemet kan – även om vakuumpumpen slutar fungera – vara i drift så länge som undertrycket finns kvar i ledningsnätet.

Hamse Kjerstadius uppger att detta är ett utvecklingsprojekt.

– Nere i Europa kör man ihop svartvattnet och matavfallet i samma rör. Vi är det enda projekt där matavfallet har ett eget rör, säger han.

Enskilda hål i rören kan inte påverka trycket i systemet, däremot större incidenter, berättar Hamse Kjerstadius. För att klara dessa problem går det att stänga av delar.

– Vi har satt in en tryckgivare i varje fastighets undercentral för att se till att det råder rätt tryck. Om något händer i fastigheten kan vi sektionera av en fastighet i servisen för att sedan felsöka.

Eftersom det vid varje spolning dras med 30 till 60 liter luft blir luften fräschare på toaletten, jämfört med en vanlig toalett, enligt Per Nilsson. Foto: Assemblin

Assemblin i Helsingborg har haft i uppdrag att installera vakuumsystemen i de första två husen. Per Nilsson är projektledare. Beställarna har varit Serneke och Riksbyggen, Sundprojekt och Öresundsprojekt (samtliga bostäder), liksom Wihlborgs kontorsfastighet.

Kravet på att användarna sköter en viss del av underhållet skiljer sig från vanliga system.

– De ska fylla på med en citronbaserad vätska med jämna mellanrum. Man kan skölja ner det i samband med toalettrengöringarna. Vi har också satt doseringspumpar i samlingsstråken, som pytsar ut i röret till NSVA:s centrala pump.

Eftersom ledningsdiametern i vakuumsystemet är klenare än vanliga avloppsledningar kan det finnas högre risk för igensättning, exempelvis av att kristallerna i urinen kan fastna på rörväggarna och bygga på innerdiametern. Därför är valet av rör och rördelar avgörande för att dessa inte ska ha kanter så att kristallerna kan fastna, enligt Per Nilsson.

Han pekar också på att det vid varje spolning dras med 30 till 60 liter luft, vilket gör luften fräschare på toaletten, jämfört med en vanlig toalett.

För att slippa tryckstötar är 90-gradiga böjar inte tillåtna, utan bara ”snälla” böjar, allt för att minska ljudproblemen och att det inte ska bli stopp i systemet.

– Vi får ha en 90-gradig böj och det är den som ansluter till toalettstolen.

Lösningen i Oceanhamnen har redan uppmärksammats utomlands och i september vann projektet Smart City Implementation Award 2020 vid mässan Nordic Edge Exhibition i Stavanger, Norge.

I anslutning till Oceanhamnsbygget uppförs också ett så kallat Recovery lab. I början av 2021 börjar testbädd och driften att köras och lite senare under våren kommer ett showroom att invigas. Det ska visualisera och tillgängliggöra fakta kring de tekniska lösningarna och få tillgång till de tre separerade avloppsströmmarna från H+området. Det är även möjligt att tillgå den konventionella avloppsströmmen till Öresundsverket.

Publicerad 16 december 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.