BYGGPROJEKT | 17 jun 2014

Utmaningen i vildmarken

I Stora Sjöfallets nationalpark, 13 mil från närmaste ort, pågår bygget av ett nytt Naturum. De hårda vintrarna ställer särskilda krav på både konstruktion och installationer – och byggarna som arbetar på platsen.

I en byggbod sitter fyra man med sina matlådor. Boden är väl inbodd efter ett års arbete på denna plats, som tillhör de mest utsatta men också de vackraste i Sverige. Här växer Stora Sjöfallets Naturum fram, mitt i nationalparken, 16 mil från Jokkmokk och 13 mil från Gällivare.

Det är speciellt att jobba borta och ha familjen hemma. Man måste ha rätt människor med sig. Och att få till den här formen, det var en utmaning. Stockfasaden var inte heller något som någon av oss hade gjort förut

Snickarna har uthärdat kalla tolvtimmarspass och fått närkontakt med naturen på ett sätt som de kanske inte hade tänkt sig när de påbörjade projektet i maj 2013. Efter en blåsig hösthelg låg stora delarna av byggvarorna utslängda i björkskogen. En orkan hade passerat, vält en av husvagnarna och flyttat den översta boden 50 centimeter i sidled.

En av männen kring bordet reser sig och tar emot oss. Det är platschef Marcus Olovsson från Luleåbaserade Nåiden Bygg.

– Det är speciellt att jobba borta och ha familjen hemma. Man måste ha rätt människor med sig. Och att få till den här formen, det var en utmaning. Stockfasaden var inte heller något som någon av oss hade gjort förut, säger Marcus Olovsson.

Han har tampats med Wingårdh Arkitektkontors ovanliga form ett tag, från utsättningen av de 130 plintarna till inpassningen av de förtillverkade byggelementen, 42 block av olika längder bara i ytterväggen. Utanpå det ligger stockar som ett grovt galler. Om allt går enligt planen ska vinden hjälpa till att hålla rent framför dörren, samtidigt som snön ska fastna i gallret, som påminner om ett snöstaket.

Från sidan ser huset inte märkligare ut än andra runda byggnader, men ritningarna avslöjar en utdragen cirkel som påminner om ett stekt ägg, med en kvadratisk gård i mitten. Huset, som heter Snöfällan, har också ett eget avloppsreningsverk av en typ som annars mest återfinns på skärgårdsöar.

– Avloppsreningen var fullständigt ny för oss. Det finns en mottagartank under huset. Därifrån pumpas avloppsvattnet upp till en reaktor där det renas. Tanken slamsugs en gång per år, och vätskan går i en kulvert ut till älven. Den ska vara ren som badvatten, säger Ulf Lundgren på Ivab i Roknäs utanför Piteå, som står för installationsarbetet.

Kulverten är väl isolerad och försedd med värmekabel, liksom bjälklaget. Den syns som ett svagt spår i mossan ned mot sjön.

– I vintras skulle vi lägga ned den i älven. Isen var fin och stark – väldigt stark. Mot land var den en meter, och vi hade för kort svärd på motorsågen. Efter diverse besvär fick vi ned den ändå, säger Ulf Lundgren.

De flesta personer får jag prata med i telefon. Stora Sjöfallet är inte ett ställe man bara svänger förbi. VVS-konsulten Lars Östlund på Bengt Dahlgren i Göteborg har till exempel aldrig besökt bygget.

– Jag hoppas att vi kan åka upp före semestern. Man kallar det för världens längsta återvändsgränd, säger han och skrattar.

Marcus Olovsson är däremot på plats. Vi lämnar byggboden för en kort sväng i den soliga, kyliga vårvintern. Snön har börjat ge med sig men luften är kall. Gruset är delvis fruset, delvis rörligt under skorna, ibland sjunker man ned i mossan, ibland går man lätt ovanpå.

Från luften skulle huset se ut att ha antenner, eller fingrar som förankrar det i marken. Det är bergvärmeinstallationens svarta rör, fyra hål är spridda runt byggnaden. Elledningarna syns också, liksom avloppet. Brunnen ligger däremot rakt under huset, och lämnar inga spår utanför den slutna cirkeln. Alla dessa rör och gruset de vilar på ska täckas av trädäck. Tills vidare finns bara en mindre plattform full med byggmaterial framför entrén.

Vi kliver in i en furudoftande hall, vindfånget. Till höger finns avloppsreningsutrustning och vattenrening, som fick läggas till i efterhand när brunnsvattnet visade sig innehålla något förhöjda halter av arsenik. Nästa dörr rymmer ett panelklätt rum med ett luftutsug som för tankarna till tandläkarstolen. Vår värd blir en aning diffus och pratar något om forskning.

Dörren därpå är en stor skjutlucka som leder till innergården, där snickarna sågar panel så att spånet yr i luften. En meterstor trälucka skvallrar om att det finns något av betydelse under golvplankorna. Marcus Olovsson lyfter tjänstvilligt på luckan och vi kikar ned på en överraskande stor ståldito.

– Avloppstanken är en gjuten betongbunker med en plasttank nedsänkt i. Anslutningen till slamsugningen sitter på utsidan av huset, förklarar han.

Längre in i huset finns den stora utställningshallen, caféet och hörsalen. Färgerna är dova, mörkgrått och svart dominerar. Fönstren är förhållandevis små och luckorna, bestående av grova stockar, är för tillfället stängda. Fjällvärlden är närvarande genom färgspelet på panelen ovanför fönstren mot innergården, klara nyanser hämtade från en samisk textil. I taket syns svartmålade kanaler och reaktiva don som bibehåller kastlängden oavsett flöde.

– När man jobbar med Wingårdhs ställs stora krav på estetik. Donen och kanalerna är målade på plats. Det blir också mycket integrerade lösningar, säger Lars Östlund.

Byggnaden har golvvärme, utom i utställningsdelen där man måste kunna skruva i golvet. Där finns istället konvektorer placerade bakom väggelement.

– Det är dolda konvektorer i luftspalter. Panelen påverkar inte värmeavgivningen, utan ger en skorstensverkan eftersom den har släpp vid golvet och i ovankant, säger Lars Östlund.

Två byggställningar rullas runt under det sex meter höga taket. Elektrikerna lyckades inte få fram de speciella armaturerna – tunna LED-lysrör med inbyggda spotlights – i tid, och kunde därför inte använda saxliftarna. Nu är golvvärmen på plats, och liftarna för tunga. Följaktligen klättrar elektrikerna upp och ned för att flytta sina ställningar över golvet så att de långa armaturerna kan sättas på plats.

Ovanför en av dörrarna syns ett ovanligt frånluftsdon: paneler med utsågade hål. Lars Östlund intygar att Bengt Dahlgren haft en hel del att säga till om vad gäller hålens dimensioner. Lite högre upp sitter en helt öppen frånluftskanal. Det är en del småsaker kvar att fixa innan byggbesiktningen, som ska utföras ungefär en vecka efter Energi & Miljös besök.

Fläktrummet finns precis vid entrén. Tilluftsgallret sitter högt upp på ytterväggen, dolt bakom muren av stockar, medan frånluften mynnar under huset.

– Vi har el i spjäll och galler för att det inte ska bli påfrysning, det gäller framför allt i tilluftsspjäll och galler. Frånluften går ned i plintgrunden.

Är ni inte oroliga för att frånluftsöppningen ska täppas till av snö?

– Nej, det är ju varm luft som släpps ut så den kommer att tina snön, säger Lars Östlund.

Skulle luftintaget snöa igen stängs aggregatet av automatiskt, som en extra säkerhetsåtgärd, för intagskanalens skull.

Hela fasaden är utformad för att fånga snön och låta den bilda ett extra skal runt byggnaden under vintern. Men snötäcket syns inte i energiberäkningen.

– Snön är inget vi har räknat på, även om den bildar ett isolerande skal. Men det går nog, säger Lars Östlund.

När det gäller teknikrummets storlek går uppfattningarna isär. Marcus Olofsson, som ofta basar för byggen av flerbostadshus, konstaterar att det är skönt att äntligen få ett fläktrum med plats att vända sig.

– Fast det blev väldigt fullt när vi hade satt in allt.

Lars Östlund å andra sidan tycker att teknikrummet blev lite litet.

– Vi har ju en del som ska in där, bergvärmepumpen, fläktaggregat, värmeåtervinning, acktank, shuntgrupper, golvslingor, glykol… Ja, jag hade gärna haft det lite större.

Hur det än är med den saken så har rummet två plan och är mycket riktigt välfyllt med installationsteknik. Centralt tronar ett ventilationsaggregat med roterande växlare. Runt det löper rördragningar och kanalisationer i mängd. Allt ritades i 3D för att undvika kollisioner, vilket också lyckades, enligt Marcus Olovsson.

Med en dimensionerande utetemperatur på -35 °C och otillgängligt läge – på vintern kommer man inte att kunna ta sig ned till byggnaden överhuvudtaget – krävs vissa säkerhetsåtgärder. Dit hör glykol i golvvärmeslingorna och en elpanna som ska gå in om värmepumpen skulle stanna. Byggnaden har ett automatiskt brandlarm som dels styr ventilationen och dels går via GSM och internet till en brandkår som behöver flera timmar att komma fram. Risken är överhängande att huset redan är borta när räddningsinsatsen väl är på plats.

Då återstår i alla fall en ovanligt utformad uppsättning plintar. Bilderna från gjutningen visar något som framtidens arkeologer kan ägna timmar åt att försöka dechiffrera. Sannolikheten att de kommer fram till att här har stått ett Naturum, inklätt med stockar för att fånga snön, får antas vara minimal.

En byggställning står kvar, och vi tar trapporna upp till taket. Där ligger stockar ligger utlagda över takpappen på halva ytan. Marcus Olovsson förklarar:

– Vi hade sommaren på oss att få huset under tak. I september börjar stormarna. När vi kom upp efter en helg hade det varit vindar på 55 meter per sekund, och orkanen hade ryckt loss pappen från halva taket. Pappen var skruvad var 20:e centimeter, men skruvarna var lossdragna ur virket, säger Marcus Olovsson.

Lyfter man blicken syns fjäll som reser sig över 1 000 meter över havet. Naturums knappt 850 kvadratmeter är futtigt små, hjullastaren framför en leksaksbil. Det är ingen idé att kämpa emot, det är bara att böja sig för vinden. Är arkitekterna övermodiga när de försöker styra vinden, leka med den, få den att fylla deras syften? Det återstår att se. I september invigs Naturum Laponia. Sedan börjar stormsäsongen.

Text Ingar Lindholm, Energi & Miljö 6/7-2014 sid 14-19

 

 

Energianvändning Naturum

Enligt energibalansberäkningen ska Naturum ha en specifik energianvändning på 57 kWh/kvm, år för total värmeförsörjning och fastighetsel, varav fastighetselen utgör 13 kWh. Bergvärmepumpen är på 25 kW. Förutsättningarna var bland annat innetemperatur dagtid 21 °C, nattetid 18 °C, värmeväxlare på frånluften med 75 procents verkningsgrad och ett genomsnittligt luftläckage på 0,5 l/s, kvm.

Verksamhetselen beräknades till 58 kWh/kvm, år.

Byggnaden ska klara energikraven för elvärmda byggnader i BBR 16.

 

 

 

 

Fakta

Fakta: Naturum Laponia

Naturum Laponia är det sista i en rad statligt finansierade Naturum. Tidigare har bland annat Naturum Tåkern, Kosterhavet och Vattenriket i Kristianstad invigts. I höst är det dags för världsarvet Laponia att få sitt informationsnav, som ska förmedla kunskap om både det samiska kulturarvet och naturen i området. Byggnaden med den ovanliga formen heter Snöfällan, innergården är tänkt att fyllas med snö som man sedan ska kunna följa i genomskärning genom fönstren. Fasadens stockar ska också fånga in snön och förvandla byggnaden till en igloo vintertid.

Byggherre: Länsstyrelsen Norrbotten

Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor

Entreprenadform: Generalentreprenad

Byggentreprenör: Nåiden Bygg

VS-entreprenör: Ivab

Ventilationsentreprenör: GK

Elentreprenör: Midroc

Styrentreprenör: GK

VVS- och styrprojektering: Bengt Dahlgren Göteborg

Brandprojektering: Bangt Dahlgren Brand & Risk

Publicerad 17 juni 2014

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.