Teknik och forskning | 30 mar 2023

Uppmätt långtidsprestanda för geoenergianläggning

Inom det fyraåriga internationella samverkansprojektet IEA HPT Annex 52 – Långtidsmätning av prestanda hos större geoenergianläggningar, har driftdata från ett trettiotal större geoenergianläggningar i sju länder analyserats. En av dessa anläggningar är borrhålslagret för Studenthuset vid Stockholms universitet. Här sammanfattas resultaten från fem års prestandamätningar.

Uppmätt långtidsprestanda för geoenergianläggning
Figur 1: Studenthuset i Stockholm. Foto: JD Spitler

I en teknikartikel i Energi & Miljö nr 12/2022 (Gehlin och Spitler 2022) beskrevs det nu avslutade internationella samverkansprojektet IEA HPT Annex 52 (IEA HPT 2019) och dess bidrag till utvecklingen inom långtidsmätning av prestanda hos större geoenergianläggningar, inklusive ett systemgränsschema som lämpar sig för sådana större geoenergi­anläggningar.

Ett av mätprojekten inom Annex 52 är geoenergianläggningen som värmer och kyler Studenthuset vid Stockholms universitet. I den här artikeln presenteras årsvärmefaktorer för olika systemgränser baserat på fem års mätdata (januari 2016–december 2020) från Studenthusets geoenergianläggning. Ytterligare resultat och analyser från anläggningen finns presenterade i (Spitler och Gehlin 2022).

Studenthusets geoenergianläggning

Studenthuset är en fyra våningsplan stor byggnad på 6 300 m2 som stod färdig hösten 2013. Byggnaden innehåller kontorsytor, mötesrum, studieplatser och ett kafé. Klimatanläggningen är välinstrumenterad och sköts av kunnig driftpersonal.

Byggnadens behov av värme, kyla och tappvarmvatten täcks helt av geoenergi­anläggningen. Ingen extra värme eller kyla finns installerad, förutom elspetsvärme som höjer temperaturen för tappvarmvattnet för legionellaskydd. Värmen distribueras vid 40 °C distributionstemperatur (istället för 55 °C) via radiatorer med extra stora ytor. Kyldistributionen sker med en kombination av vav (variabel luftvolym) och cav (konstant luftvolym) via kylbafflar för ventilation och kyla.

Geoenergianläggningen består av fem 40 kilowatts vätska-vatten-värme­pumpar som är kopplade till ett borrhålslager med 20 grundvattenfyllda borrhål i kristallint berg. Borrhålen är 200 meter djupa och försedda med enkla u-rörskollektorer fyllda med en etanol-vatten-­blandning. Borrhålen är placerade under en innergård och är vinklade så att de når in under den omgivande byggnaden. Rumskylan täcks av direktkylning från borrhålen, där köldbärarens temperatur från borrhålen är högst 16 °C.

Figur 2: Schematisk översikt och Annex 52 systemgränser för Studenthuset. Piktogrammen i figuren används med tillstånd från TU Braunschweig IGS.

Figur 2 visar ett förenklat schema över Studenthusets geoenergianläggning. Sex systemgränser (0–5) finns angivna i bilden,
men anläggningens styr- och övervakningssystem möjliggör bara beräkning av prestandan för nivåerna H2, H3+ och H5+, samt C2 och C3 (som är samma för detta system). Prestandafaktorerna (PF) kan också bestämmas för systemgräns H1* och C5*, men då med vissa approximationer.

Asterisken anger att den uppmätta prestandafaktorn inte helt stämmer överens med definitionen inom Annex 52. Mer specifikt handlar detta om att elmätningen för värmepumpen även innehåller el till interna cirkulationspumpar och styrpaneler i själva värmepumpen, utöver elen till kompressorn. Nivå C5* innehåller kylan via ventilationsluften, men det finns inga tillgängliga mätningar för luftflödet, därav asteriskmarkeringen.

Analysen indikerar att om anläggningen drivs som nu, kommer borrhålen att hålla sig inom satta temperaturgränser under flera decennier.

 

En fullständig beskrivning av instrumentering, metod och osäkerhetsanalys finns i Spitler och Gehlin (2019). Styr- och övervakningssystemet var utformat före utvecklingen av Annex 52-systemgränsschema, vilket medför att vissa elmätare registrerar fler mätpunkter än för en viss systemgränsnivå. Exempelvis registreras elanvändningen för de fem värmepumparna tillsammans med elen som går till legionellaskyddsystemet av samma elmätare. Såsom beskrivs i Spitler och Gehlin (2022) kräver detta att vissa antaganden och uppskattningar görs efter datainsamlingen så att elanvändningen kan delas upp på ett rimligt sätt. Dessa uppskattningar bidrar till mätosäkerhet, vilket anges med felstaplar i figurerna 3 samt 9 och 10 (nästa sida).

Energilaster och marklagrets prestanda 

Ett vanligt sätt att karaktärisera en byggnads kyl- och värmebehov är genom en energisignatur, som för Studenthuset visas i figur 3, där dock, för tydlighetens skull, tappvattenvärme och kökskyla inte ingår. Förvånande nog använder byggnaden en viss del kyla ända ner till mycket låga utomhustemperaturer. Troligen härrör detta till kallvattencirkulation vilket leder till upptag av värme från rumsluften.

Figur 3: Energisignatur som visar byggnadens kyl- och värmebehov vid olika utomhustemperaturer.

Balansen mellan årligt värme- och kyluttag är en viktig parameter för geoenergi­anläggningar. Av skäl som finns beskrivna i Spitler och Gehlin (2022) kunde inte styr- och övervakningssystemet erbjuda tillförlitliga mätningar av värme- och kyluttag från marken. Därför är de årliga energilasterna för marken i figur 4 uppskattade, med positiva värden för värmeuttag och negativa värden för återförande av värme till marken, eller minskning av värmeuttag. Exempel är värmetillförseln till byggnaden (röd), där mängden som kommer från kompressorn (gul) minskar mängden värmeuttag.

Figur 4: Uppskattade andelar av energiåterföring och uttag (till/från marken).

Om den årliga värmeöverföringen hade varit perfekt balanserad skulle de positiva och negativa andelarna i figur 4 ha varit lika stora. Det är värt att notera att cirkulationspumparna och fläktarna på lastsidan (LSCPF) använder mer energi än värmepumparnas kompressorer, medan marksidans cirkulationspumpar (SSCP) använder en mycket liten mängd energi. Energianvändningen för LSCPF resulterar i att systemet återför mer värme till marken än det tar ut, trots att byggnadens värmebehov är större än dess kylbehov. Dessutom bidrar även en del kökskyla med värme till marken, vilket ytterligare spär på nettoobalansen och leder till att systemet återför 30 procent mer energi än det tar ut från marken. Osäkerheten i dessa approximationer har inte uppskattats, men byggnadens värme- och kyllaster har osäkerheter i storleksordningen fem, sex procent.

Markvärmeväxlaren

Geoenergianläggningar har i allmänhet fördelaktigare källtemperaturer än luftvärmesystem. Figur 5  illustrerar detta genom att visa både timvärden för utomhustemperatur och timvärden för köldbärartemperatur från marken. Mark­värmeväxlarens frånloppstemperaturer (GHE ExFT) har en diskret uppåtgående trend över tid, med ungefär 0,2 °C ökning över de fem uppmätta åren. Detta stämmer med att den årliga värmeåterföringen är större än det årliga värmeuttaget.

Figur 5: Markvärmeväxlarens utloppstemperatur och utelufttemperaturen över fem års mätperiod (2016–2020).

Värmeprestanda

Säsongsprestandafaktorer (SPF) för värme är beräknade för varje år och grupperade enligt de av Annex 52 definierade systemgränserna (figur 2) och med avvikelser indikerade med en asterisk. För varje systemgräns kan man se smärre fluktuationer mellan åren. Från systemgräns 1* till 2 sjunker SPF på grund av cirkulationspumpen (SSCP – source side circulation pump). En ytterligare sänkning mellan systemgräns 2 och 3+ beror på legionellaskyddet (LPS – legionella protection system) som består av en elvärmare som höjer varmvattentemperaturen till 60 °C från de 55 °C som värmepumpen levererar, samt pumparna till varmvattencirkulationen som håller uppe vattentemperaturen i varmvattenledningarna. Mellan systemgräns 3+ och 5+* använder lastsidans cirkulationspumpar och fläktar mer elenergi än värmepumparnas kompressorer, och reducerar därmed SPF med mer än 40 procent till ungefär 1,5. Utformningen och driften av pumpar och rörledningar på lastsidan ingick inte i studien, men det förefaller sannolikt att det finns ett betydande utrymme för förbättringar.

Kylprestanda

SPF för kylsystemet visas i figur 7 för systemgränserna 2 och 5+* (observera skillnaderna i skala). Systemgräns 2 visar mycket höga SPF-värden, eftersom den enda elenergin som räknas in är markslingans cirkulationspump. När man räknar in lastsidans cirkulationspumpar och fläktar för systemgräns 5+* blir dock systemprestandan inte alls så bra. Även om det kan vara svårt att göra en meningsfull jämförelse, så har Southard et al (2014) rapporterat SPFC5 (kyla, inklusive fläktenergi) för ett distribuerat markvärmepumpsystem (det vill säga där flera mindre värmepumpar är placerade ute i byggnaden) med betydligt högre marktemperaturer där värdena ligger på 4,2±0,6. Det distribuerade värmepumpsystemet hade inte frikyla, men var ändå kapabelt att förse byggnaden med rumskyla med avsevärt större effektivitet än Studenthusets system.

Figur 7: SPF för kyla (2016–2020).

Prestandafaktorerna ovan bygger på att den använda energin för systemets cirkulationspumpar och fläktar fördelas mellan produktionen av kyla och värme utifrån respektive energimängd. Ett alternativt tillvägagångssätt är att beräkna en total prestandafaktor för värme och kyla tillsammans, såsom i tabell 1. Inverkan av den interna energin för värme- och kyldistribution är avsevärd, och minskar femårs-SPF från 5,2 för systemgräns HC2 till 1,8 för systemgräns HC5+*.

Prestandafaktorer för kortare intervall än ett år (till exempel ett dygn, en månad eller en vecka) och aggregerade (”binned”) prestandafaktorer – beskrivna av Spitler och Gehlin (2022) – kan också utgöra värdefulla verktyg för att diagnosticera och tolka resultat. Dygnsprestandafaktorer (DPF) för systemgräns HC5+* för kombinerad värme och kyla för hela den uppmätta femårsperioden och plottade mot den totala mängden levererad värme och kyla visas i figur 8.

Figur 8: Total dygnsprestandafaktor vs total levererad värme och kyla vid systemgräns 5+*.

Prestandafaktorerna är uppdelade på dygn som levererat ”huvudsakligen kyla” (blå), ”blandat”(grön) och ”huvudsakligen värme” (röd), baserat på om förhållandet mellan levererad värme och total levererad värme och kyla legat under 0,25, mellan 0,25 och 0,67, respektive över 0,67.

Den generella trenden för alla kategorierna är att prestandan ökar med ökande totallast. Dygnen med huvudsaklig kylleverans ger relativt högre prestanda eftersom den högre prestandan hos frikyledrift blir dominerande vid högre laster. Karaktäristiken för de ”blandade” dygnen följer samma trend som dygnen med ”huvudsakligen värme”, men i området med lägre laster och prestandafaktorer.

De ”blandade” dygnen (övergångsperioderna under vår och höst) uppvisar två prestandastråk. Det övre stråket förekommer när det är låg tappvarmvattenanvändning och korrelerar med lågt nyttjande av byggnaden. Nästan alla dessa dygn i det övre prestandastråket är antingen veckoslut eller inträffade 2020 efter covidpandemins början då universitetet stängde.

Slutsatser:

I den här artikeln har fem års uppmätta driftdata från Studenthusets geoenergianläggning analyserats utifrån ett systemprestandaperspektiv. Studenthuset byggdes 2013 och mätdata från perioden 2016–2020 visar att kyluttaget överskrider värmeuttaget med cirka 30 procent, vilket lett till en mycket liten temperaturökning i marken över de fem uppmätta åren. Analysen indikerar att om anläggningen drivs som nu, kommer borrhålen att hålla sig inom satta temperaturgränser under flera decennier.

Den dominerande faktorn för den totala prestandan är mängden levererad värme och kyla från geoenergisystemet. Anledningen är att den relativa andelen elenergi till cirkulationspumpar, fläktar och ”parasitanvändning” såsom styrpaneler och solenoider, minskar när energileveransen ökar.

Prestandan för Studenthusets geo­energianläggning är som högst när byggnaden används i hög grad, och de lägsta prestandafaktorerna förekommer under perioder när studenterna inte är på campus och byggnaden används i liten grad. Under dessa perioder blir elanvändningen för standbycirkulation, tappvarmvattenvärmning och legionellaskydd dominerande.

Studenthusetstudien pekar ut den negativa effekten av lastsidans distribution (rörledningar, pumpar och fläktar) och legionellaskydd på systemprestandafaktorer. Distributionssystemet och legionella­skyddet orsakar tillsammans en minskning av den totala femårsprestandafaktorn för värme och kyla från 5,2 vid systemgräns HC2 till 1,8 vid systemgräns HC5+*. Vi vill här poängtera att upprätthållande av ett gott legionellaskydd är väsentligt, men att driften av LPS bör optimeras så att det inte använder mer energi än nödvändigt.

Det finns utrymme för vidare förbättringar och komponentutveckling för att minimera energianvändning för lastsidans distribution. En sådan utveckling vore gynnsam, inte bara för geoenergianläggningars prestanda, utan för klimatsystem i byggnader oavsett energikälla.

Artikelförfattare: Signhild Gehlin, tekn dr, vd för Svenskt Geoenergicentrum Jeffrey D Spitler, professor, Oklahoma State University

Fakta

Referenser:

  • Gehlin S, Spitler J D. 2022. Långtidsmätningar av stora anläggningar för geoenergi. Energi & Miljö 12/2022, s 44–46
  • Spitler, J D, Gehlin, S. 2022. 5-year performance of a mixed-use ground source heat pump system in Stockholm. 14th Rehva World Congress, Clima 2022. Rotterdam, The Netherlands, May 22–25. https://doi.org/10.34641/clima.2022.126
  • Spitler J D, Gehlin S. 2019. Measured Performance of a Mixed-Use Commercial-Building Ground Source Heat Pump System in Sweden. Energies. 12 (10): 2020. https://doi.org/10.3390/en12102020
  • Southard, LE, Liu, X, Spitler, J D. 2014. Performance of HVAC Systems at Ashrae HQ – Part 2. Ashrae Journal 56 (12): 12–23
  • IEA HPT. 2019. Annex 52 – Long term performance measurement of GSHP Systems serving commercial, institutional and multi-family buildings. https://heatpumpingtechnologies.org/annex52/
Publicerad 30 mars 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.