Unikt stålhus nära unikt torn

Turning Torso har med sin unika arkitektur och byggkonst blivit en symbol för Malmö. Helt nära tornet gömmer sig en annan unik byggnad, ett bostadshus i rostfritt stål.

flerbostadshus-flagghuset-malmo-foto-mk-2012-15.jpg

Plåthuset knäckte byggherrens ekonomi men hör till Malmös mer spektakulära byggnader. Foto: Mark Kretz

Ett par stenkast från varandra i Västra hamnen i Malmö finns två av de mest unika byggnaderna som uppfördes under 00-talet. Här, i det forna hamn- och varvsområdet med långa industrianor, finns dels prestigebygget Turning Torso, med sin internationella touch, tekniska komplexitet och annorlunda form. Den andra fastigheten är lägre och lite mer anspråkslös, men inte desto mindre unik – det är ett flerbostadshus med fasad i rostfritt stål.

Började i Glumslöv Hela historien började i Glumslöv i Skåne några år in på 00-talet. Där hade ett antal passivhus byggts. Till detta område kom Tomas Jonsson, grundare och ägare till Stanly Plåt, för att delta i en konferens kring passivhusbyggande.

Han hade fått klartecken för att på en tomt på kvarteret Flaggskepparen, i Västra hamnen i Malmö, uppföra två sammanbyggda fyravåningshus med 28 lägenheter i det material han kunde bäst, nämligen stål. Stanly Plåt hade dittills mest ägnat sig åt plåtarbeten åt industrin.

Uppförandet av fastigheten skulle ske via dotterbolaget Stanlybostäder. Tanken från början var inte att huset skulle fokusera på låg energianvändning, utan mer på en modulteknik som byggde på att man monterade samman byggelement, det vill säga bjälklag som bestod av sammanfogade stålkassetter. Tekniken hade utvecklats av Tomas Jonsson och redan testats i ett småhus i närheten av Malmö, med gott resultat.

Innan elementen levererades till byggplatsen skulle alla installationer vara dragna. Efter konferensen var Tomas Jonsson övertygad om att hans byggkonstruktion var som gjord för att ligga till grund för ett passivhus. Om utrymmena i stålkassetterna, som från början skulle vara tomma, fylldes med isolering skulle huset få en 500 millimeter tjock fasad och klara passivhuskraven. Till det krävdes att huset var tätt och att den energi som tillfördes i princip var lägenhetsägarnas ensak.

Elvärme Sagt och gjort – vvs-konsulten Ronny Dennfjord på Epro fick i uppdrag att göra värmebehovsberäkningarna, lösningarna för energisystemet och ventilationen, medan husets gestaltning utfördes av arkitekt Gunilla Svensson, Gunilla Svensson Arkitektkontor. – Vi var anlitade för en annan fastighet i samma kvarter. Då vår ursprunglige uppdragsgivare sålde sin tomt till Stanly Plåt fick vi uppdrag även åt dem, eftersom Malmö stad krävde att arkitekt anlitades. Tomas Jonsson hade dock många färdiga egna idéer, exempelvis var stomkonstruktionen fixerad och det fick vi anpassa oss till, berättar Gunilla Svensson.

En annan aspekt var att huset i grundutförandet hade putsad fasad. – Vi hade vid en rundvandring i hans verkstad sett vilka maskiner han hade för att formpressa rostfritt stål och kom snart på att det vore mer spännande med en fasad av präglad rostfri stål istället, vilket det också blev. Vi gav några förslag och sedan gjordes fasaden i hans maskiner.

Fasaden kom att kläs med mönsterpräglat rostfritt stål, vilket ger den en yta med små metallbulor.

FTX-ventilation Värmeförsörjningen har lösts med luftvärme, via lägenhetsindividuella FTX-aggregat. Då återvinningen inte räcker finns eleftervärmare på cirka 390 W för en lägenhet, det vill säga mindre än 10 W/kvm som tillsatsvärmebehov för den kallaste dagen. Reglering sker i varje rum. Tilluften sker i vardagsrum och sovrummen, frånluften tas från wc/dusch, klädkammare samt via spiskåpan i köken. Själva aggregaten är i vissa fall placerade i trapphusen, i vissa fall lägenheterna.  Lägenheterna är också försedda med utrustning för individuell mätning av varmvatten och el, inklusive el för förvärmning av tilluften. Det beräknade årsvärmebehovet var 33 kWh/kvadratmeter, år. Behovet av tillsatsvärme beräknades uppstå först vid utetemperaturer lägre än -5 grader. Då räknade man med energibehovet för uppvärmning för att täcka transmissionsförlusterna och tillsatsvärme för ventilationsuppvärmningen Hushållsel och energi för varmvatten skulle tillkomma.

En viktig fråga var tätheten. Eftersom man kunde utföra en stor del av bygget i en produktionslokal, och inte på en byggplats, kunde även tätheten testas innan man skickade ut elementen till byggplatsen. – Fasadisoleringen var sammanlagt cirka 500 millimeter tjock och vi drog upp isoleringen kring fönstren så att energiförlusterna kring fönsterbågarna skulle bli så små som möjligt. Vi utvecklade också ett speciellt infästningssystem mellan fasad och bjälklag, för att minimera köldbryggor, berättar Tomas Jonsson. Testat

Förutom att byggtekniken gjorde huset energisnålt, medförde den att ljudinträngningen var mycket liten, både utifrån och mellan lägenheter och våningar, visar tester vid Lunds tekniska högskola. Ljudnivåer och hållfasthet testades i det småhus Stanlybostäder uppförde i Kulladal utanför Malmö något år innan bygget av flerbostadshuset. Hållfastighetsberäkningarna visade att konstruktionen är 2,5 gånger starkare än den behöver vara.

Halverad byggtid Stanlybostäder stod för byggandet, och enligt Tomas Jonsson lärde sig bygglaget hur man skulle hantera de till bygget kommande modulerna. I jämförelse med uppförandet av den första byggnaden, halverades byggtiden för den andra.

När så i princip hela bygget var klart i slutet av 2009 försattes Stanlykoncernen i konkurs. Orsakerna var flera; en olycklig brand, att man var en liten aktör, fördyringar och förseningar samt ovana med byggbranschen. Det som hände efter konkursen var att HSB i början av året därpå köpte fastigheten och placerade den i dotterbolaget Sundsfastigheter. Slutnotan för bygget blev 80 miljoner kronor, mot det planerade beloppet på 55 miljoner kronor. Markus Johansson, förvaltare hos HSB Sundsfastigheter, har ansvaret för huset. – Efter att vi köpte det fick vi bekanta oss med det, det var en utmaning att ta över ett så vackert hus som det ju är. Det som har varit lite av utmaning är att utbilda oss i hur huset ska driftas. Alla lägenheter var ju inte heller fulla när vi tog över.

Han konstaterar att huset klarar att behålla tillförd värme. – Vi gjorde en helt ovetenskaplig mätning av hur bra huset lagrar värme, genom att hänga upp en temperaturmätare i en tom lägenhet, vars innetemperatur egentligen borde sjunka under de dimensionerade 21 graders. Trots att det alltså inte tillkom någon gratisvärme i form av personer, belysning eller annan utrustning höll sig innetemperaturen på samma nivå, även när utetemperaturen sjönk ner till noll grader.

Energideklaration I början av förra året genomfördes en energideklaration. Då hade Sundsfastigheter ägt huset i ett år. Det som kunde konstateras var efter att ha fått del av energideklarationen att energianvändningen var mer än dubbelt så hög som det projekterade värdet; 87 kWh/kvm, år. Exakt vad detta kan bero på kan inte Marcus Johansson svara på, men anger att man efter deklarationen arbetat för att effektivisera systemen. – Varmvattenmätning drog vi igång direkt med, medan elmätningen har dröjt till efter sommaren 2011. En sak som kan ha påverkan är att uppvärmningen av garage, tvättstugor och trapphus sker via förvärmd tilluft. Det är saker vi ska titta närmare på. Tvättstugetemperaturen ska vara 18 grader, garaget 10 grader och trapphusen 15 grader. En åtgärd man funderat på är att minska värmetillförseln till garaget, men där stötte man på problem: – Att sänka temperaturen i garaget orsakar problem med korrosion på bilarna, vilket hyresgästerna naturligtvis vill undvika, i synnerhet med tanke på de relativt höga hyror man har i dessa kvarter. I de 87 kWh man uppmätt ingår också hyresgästelen, vilket alltså också omfattar den el som används för förvärmning av tilluften. Hur stor just denna elanvändning är mycket svår att uppskatta menar Marcus Johansson, men i takt med att mätresultaten kommer in från undermätning hos hyresgästerna ska denna elanvändning, liksom övrig hyresgästel, kunna tas bort från de 87 kWh.

Unikt hus VVS-konstruktören Ronny Dennfjord tycker att de vvs-tekniska lösningarna var fiffiga. – Rör och övrig kanalisation monterades in i vägg- och golvelementen på fabrik, och ändarna försågs med lock. Innan montage togs locken bort och man dockade på fasadelementen på utsidan av golven, vilket gjorde montagetiden på byggplats mycket kort. Att kanaler och rör drogs i yttervägg gjorde inte så mycket, de ligger ju i en 350 millimeter tjock isolering. Energianvändningen finns det stora möjligheter att få bra kontroll på med hjälp av de övervakningssystem som finns i form av elmätare och mätare för fjärrvärme, enligt Dennfjord. I lägenheterna finns även system för undermätning av elanvändningen för uppvärmning av tilluften. Att energianvändningen är högre än beräknat finns det förklaringar till, enligt Dennfjord: – Förra vintern var extremt kall, även i Malmö, med dygnsmedeltemperaturer fyra, fem grader under dimensionerande temperatur, vilket naturligtvis fick till följd att både el- och fjärrvärmeanvändningen ökade, jämfört med det beräknade. Det FTX-aggregat lägenheterna är försedda med har ett elbatteri med en effekt på 390 W, för att klara 21 graders innetemperatur vid dimensionerande utetemperatur.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 2/12 sid 16-18

  • Fakta Byggherre: Stanlybostäder Konstruktör: Stanly Plåt Arkitekt: Gunilla Svensson Arkitektkontor Totalentreprenör: Stanly Plåt Bygg: Stanly Plåt VVS-konstruktion: Epro

 

Publicerad 20 februari 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.