Unik lösning för energiåtervinning ur duschvatten prisas
Startupbolaget Enduce har tagit fram en ny teknik för energiåtervinning ur duschvatten. Innovationen som är en sorts golvbrunn reducerar energiförbrukningen vid duschning med upp till 75 procent, vilket är den högsta verkningsgraden i världen. Nu prisas innovatörerna med Åforsks stipendium på 200 000 kronor.

Henrik Hagman, grundare till Umeåbaserade startupbolaget Enduce, är en av tio entreprenörer som får ta emot ÅForsks prestigefyllda stipendium på 200 000 kronor. Pengarna är tänkta att stötta entreprenörerna i att förverkliga deras affärsidéer.
– Vårt samhälle ställs ständigt inför nya utmaningar. Det har vi inte minst fått uppleva de senaste två åren. Årets stipendiater driver alla arbete som gör skillnad ur både miljö-, säkerhets- och vårdaspekter. De är entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Carina Håkansson, styrelseordförande i stiftelsen ÅForsk.
Henrik Hagman, forskare i energiteknik vid Umeå universitet och teknisk specialist inom processindustrin, har tillsammans med medinnovatör Gustav Svenson skapat en patenterad och världsledande teknik för energiåtervinning ur duschvatten. Innovationen reducerar energiförbrukningen vid duschning med upp till 75 procent, samtidigt är tekniken framtagen för att vara så enkel och prisvärd som möjligt, så att den kan bli tillgänglig för alla. Det betyder väsentlig klimatnytta och en energibesparing på ungefär 2 000 kWh/år för en familj på fyra personer.
– Jag är jättenöjd med vinsten. Jag har aldrig varit så mycket för tävlingar utan har mer resultatfokus, men det är härligt med delsegrar längst vägen. Jobbar man med en startup så blir det mycket oavlönat jobb på helger och kvällar, så stipendiet betyder att jag kan lägga ner mer tid på Enduce än vad jag kunnat göra annars, säger Henrik.
Enduce är just nu inne i en mycket spännande fas där det händer mycket.
– Vi gör ett varumärkesstrategiskt arbete i inkubatorn, håller på med flera patentansökningar, arbetar för att få i gång verifieringar av installation och teknik hos kunder i större skala, och försöker lära oss så mycket som möjligt om branschen genom marknadsundersökningar. Vi jobbar också på kapitalanskaffning och har flera intressenter där. Vi får hela tiden kvitto på att det finns ett stort intresse för vår produkt och vi för samtal med flera stora aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen, säger Henrik Hagman.