Unik | 15 dec 2023

Unik bergvärmelösning på plats

Sveriges första så kallade Geolo-installation, en unik bergvärmelösning för byggproduktionsskedet, är slutförd med gott resultat.

Unik bergvärmelösning på plats
I början av december installerades Sveriges första Geolo-stationer i Resonas projekt, Kv 11. Projektet gick snabbt vidare till att ha tätt hus, vilket möjliggjorde full användning av uppvärmningen. Foto: Resona

Resona Entreprenad och Raksystems har genomfört Sveriges första Geolo-installation och drift med reducerat köpt energibehov under produktionstiden. Projektet ägde rum i Barkarbystaden, Kvarteret 11, och består av totalt fem byggnader plus ett gemensamt garage.

Johanna Nordström, hållbarhetschef på Resona. Foto: Resona

– Vi ser många fördelar med Geolo-lösningen, där minskad energianvändning är den tydligaste. Att vi minskar behovet av köpt energi märks tydligt när vi jämför köpt energi under produktionstiden med andra projekt där vi inte haft lösningen, säger Johanna Nordström, hållbarhetschef, Resona Utveckling AB.

Geolo är en flyttbar energistation som nyttjar borrhålen från bergvärmelösningen under produktionstiden och är på så vis en helt ny innovativ lösning framtagen av Raksystems Climate Solutions OY.

I Finland har Raksystems redan, sedan lanseringen 2022, hunnit starta igång sju projekt med denna lösning och i Sverige har det första projektet tillsammans med Resona precis avslutats. Lösningen innebär att man under produktionstiden drar nytta av bergvärmen som byggvärme. Med hjälp av ett IT-system hanteras hela värme- och kylprocessen under byggtiden.

– Vi kan själva, i efterhand, notera några saker som vi tar med oss som lärdom för framtida Geolo-projekt. Vikten av god och tät kommunikation med hela arbetsteamet för att redan i starten skapa samsyn samt vikten av rätt väderskydd i projektet genom hela processen är väl de två största punkterna som jag vill nämna, säger Peter Sunvisson, affärsansvarig för Geolo hos Raksystems Sverige.

Källa: Raksystems

Publicerad 15 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.