Unik | 15 dec 2023

Unik bergvärmelösning på plats

Sveriges första så kallade Geolo-installation, en unik bergvärmelösning för byggproduktionsskedet, är slutförd med gott resultat.

Unik bergvärmelösning på plats
I början av december installerades Sveriges första Geolo-stationer i Resonas projekt, Kv 11. Projektet gick snabbt vidare till att ha tätt hus, vilket möjliggjorde full användning av uppvärmningen. Foto: Resona

Resona Entreprenad och Raksystems har genomfört Sveriges första Geolo-installation och drift med reducerat köpt energibehov under produktionstiden. Projektet ägde rum i Barkarbystaden, Kvarteret 11, och består av totalt fem byggnader plus ett gemensamt garage.

Johanna Nordström, hållbarhetschef på Resona. Foto: Resona

– Vi ser många fördelar med Geolo-lösningen, där minskad energianvändning är den tydligaste. Att vi minskar behovet av köpt energi märks tydligt när vi jämför köpt energi under produktionstiden med andra projekt där vi inte haft lösningen, säger Johanna Nordström, hållbarhetschef, Resona Utveckling AB.

Geolo är en flyttbar energistation som nyttjar borrhålen från bergvärmelösningen under produktionstiden och är på så vis en helt ny innovativ lösning framtagen av Raksystems Climate Solutions OY.

I Finland har Raksystems redan, sedan lanseringen 2022, hunnit starta igång sju projekt med denna lösning och i Sverige har det första projektet tillsammans med Resona precis avslutats. Lösningen innebär att man under produktionstiden drar nytta av bergvärmen som byggvärme. Med hjälp av ett IT-system hanteras hela värme- och kylprocessen under byggtiden.

– Vi kan själva, i efterhand, notera några saker som vi tar med oss som lärdom för framtida Geolo-projekt. Vikten av god och tät kommunikation med hela arbetsteamet för att redan i starten skapa samsyn samt vikten av rätt väderskydd i projektet genom hela processen är väl de två största punkterna som jag vill nämna, säger Peter Sunvisson, affärsansvarig för Geolo hos Raksystems Sverige.

Källa: Raksystems

Publicerad 15 december 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.