TEMA: FRAMTIDENS BYGGNADER | 26 apr

Tyyssija bjuder på modernt boende

Studentbystiftelsen i finska Åbo påbörjade bygget av Tyyssija i april 2020. Mångsidig service, klimat-vänligt och modernt boende var målsättningen.

Tyyssija bjuder på modernt boende
Så här ter sig innergården. Till vänster ses restaurangen, i mitten finns Studentbystiftelsens kontor och till höger skymtar butiken. Foto: Jonne Lindholm/A-Insinöörit

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) var byggherre för byggprojektet i Studentbyn och det stod färdigt i slutet av 2021. Projektet stöddes av ARA (Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet) och totalkostnaderna beräknades till 30 miljoner euro. Huvudentreprenör var Peab Oy.

Huvud- och arkitektplanerare för det nya bostadsobjektet har varit Sigge Arkkitehdit Oy. Bygget omfattar 186 studentbostäder av vilka de flesta är ettor och resten tvåor. Här ingår även gemensamma vistelserum för hyresgästerna, både inom- och utomhus, samt tvättstuga, bastu och förråd.

– Projektet förbereddes noggrant, arkitekttävlingen började redan 2017. Det var fint att vi under dessa exceptionella tider kunde påbörja ett nytt unikt studentbostadsbygge tillsammans med kunniga och erfarna partners. Tyyssijabygget är till sin omfattning ett betydande projekt för både Studentbystiftelsen i Åbo och hela Åbos ekonomiska region, säger Risto Siilos, vd för TYS (Turun Ylioppilaskyläsäätiö).

Uppvärmningsformen är fjärrvärme i kombination med jordvärme. På taket ska dessutom 400 solpaneler placeras. Planer finns också för att tillvarata spillvärmen från kylrummen. Byggnaden är ansluten till stadens nät för fjärrkyla där returvärmen används.

– I valet av energiform har vi försökt genomföra miljö- och klimatvänliga lösningar som kan bidra till att främja Åbo stads mål om kolneutralitet 2029. Stiftelsen har redan 516 solpaneler på närbelägna bostadsobjektet Aitiopaikka. Sammanräknade kommer panelerna på Aitiopaikka och Tyyssija att tillgodose elbehovet för 2 000 av Studentbyns hyresgäster, säger Ismo Aaltonen, fastighetschef på TYS.

Fakta

Åbo visar vägen

  • Response är ett EU-finansierat projekt, som siktar på hållbar energianvändning och miljövänlig infrastruktur. Integrerade lösningar för positiv energi och hållbara städer, som den svenska översättningen av projektet lyder, inleddes 2020 och pågår till och med 2025
  • Stor vikt läggs vid hur man kan främja städernas energiproduktion och energianvändning på ett rättvist och ekonomiskt sätt.
  • Nätverket har två så kallade fyrstäder, nämligen Åbo och franska Dijon. I samarbetet ingår ytterligare sex städer: Bryssel i Belgien, Zaragoza i Spanien, Botosani i Rumänien, Gabrovo i Bulgarien, Ptolemaida i Grekland och Severodonetsk i Ukraina, det vill säga en av de städer som just nu är illa utsatt av krig
  • Projektets budget är 19,9 miljoner euro och av den summan är 6,5 miljoner vikt för Åbo med nätverk.
  • 14 företag, skolor och andra parter ingår i det inhemska samarbetet, däribland Åbo yrkeshögskola, Åbo universitet, Åbo energi och Studentbystiftelsen i Åbo. Högfors GST, Solar Finland och Elcon är också med.
Publicerad 26 april 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.