Tvätta och diska med fjärrvärme

I femton år har Gunnar Nilsson, Göteborg Energi, arbetat för att introducera fjärrvärmedrivna vitvaror. Nu är de första storskaliga installationerna på gång, Västerås är först ut.

askofotoil-3.jpg

Vitvarorna ser ut som vilka vitvaror som helst. Men när de visades på Fastighetsmässan låg en del besökare på knä framför produkterna. Foto: Ingar Lindholm

På Fastighetsmässan förra året kunde uppmärksamma besökare få se en udda syn. Underredet i disk- och tvättmaskinerna som var utställda i en gemensam monter för Göteborg Energi, Mälarenergi och Asko studerades noggrant genom att besökarna lade sig på alla fyra och försökte kika in i maskineriet bakom det vita metallskalet.

Orsak? Jo, det var första gången fjärrvärmedrivna tvätt- och diskmaskiner ställdes ut i offentligheten. De som låg på alla fyra och kikade var bland annat Askos kollegor inom vitvarubranschen, som ville lura ut hur tekniken fungerade. I fjärrvärmevärmda vitvaror cirkulerar värmevatten genom en värmeväxlare som sköter uppvärmningen istället för ett elbatteri. Anledningen till att det låg folk på alla fyra i montern var den som spankulerade nöjd omkring på mässan, medveten om att en lång tids arbete nu var slut. Den som gick omkring var Gunnar Nilsson, ansvarig för teknisk utveckling hos Göteborg energi. – Redan 1993 fanns hos värmetekniker i Holland tankar på fjärrvärmedrivna vitvaror. När de tänkt färdigt uppsökte de vitvaruindustrin, och hos Miele fick de napp. Utvecklingen av systemet hade då gjorts av en grupp med deltagande av holländska motsvarigheten till svenska energimyndigheten, vvs-konsulter och fjärrvärmebolag, berättar han.

Rann ut i sanden Resultatet av det holländska projektet blev tolv tvättmaskiner och torktumlare som testades. Tyvärr rann idén ut i sanden – industrin var för rädd för att haka på en helt ny produktionsteknik för en oprövad marknad. Några år senare fick Gunnar Nilsson upp ögonen för det holländska projektet. – Till skillnad från holländarna har vi hela tiden haft idén om att ersätta el med fjärrvärme för ögonen, medan de drog igång projektet för att minska energianvändningen. Det holländska projektet kom upp vid möten inom den europeiska fjärrvärmeorganisationen Euroheat där jag varit svensk representant i flera år. – I det holländska försöket fick fastighetsägarna köpa maskinerna ganska billigt mot att de levererade in mätvärdena till en mätcentral.

Branschen nobbade Biten av det holländska försöket att lansera tekniken med fjärrvärmedrivna vitvaror gjorde han under slutet av 1990-talet försök att intressera både sina fjärrvärmekollegor och vitvarubranschen för den tekniken. – Vi insåg snabbt att Miele inte var intresserade av någon fortsättning. Vitvaruindustrin är mycket svårt att arbeta med – de kräver jättelånga serier, vilket vi ju inte kunde garantera från början. När det gällde fjärrvärmen i Sverige tuffade fjärrvärmemarknaden på utan någon allvarlig konkurrens, vilket heller inte gav något incitament att jobba mot vitvarubranschen. Projektet blev i början av 2000-talet föremål för forskare, bland annat Tomas Persson, som år 2007 fick EMTF:s stipendium med titeln ”Combined solar and pellet heating systems for single-family houses”. Han har i sin fortsatta forskning undersökt tekniken med fjärrvärmda tvättmaskiner.

Demonstrationshus Under 2005 tog projektet ett steg framåt, då Gunnar Nilsson lyckades skaffa fram ett demonstrationshus i Göteborg som byggdes om i akt och mening att det skulle förses med så mycket fjärrvärmedrivna produkter som möjligt. Till sin hjälp hade man Tomas Persson som tog fram en tekniklösning som byggdes in i två konventionella tvätt- och torkmaskiner. När det gäller torktumlaren används en maskin som tagits fram i Holland, men som aldrig introducerats på marknaden. Före ombyggnaden till vattenburen värme, värmdes huset upp med direktverkande el. Nu sker uppvärmning med hjälp av fjärrvärme, som också driver bland annat ett växthus, en badtunna, tvätt- och diskmaskin, markvärme samt en anläggning för komfortkyla. – Tanken var att testa fjärrvärme i alla möjliga kombinationer och användningsområden, alltifrån fjärrvärme, till vitvaror och kyla medelst en absorptionskylmaskin. Det sistnämnda visade sig dock vara lite problematiskt – den minsta absorptionskylmaskin som gick att hitta var en österrikisk vinkylare, säger Gunnar Nilsson. Det konverterade huset är en privat tegelvilla i Johanneberg i centrala Göteborg. Husets fjärrvärmedrivna produkter fungerar utmärkt än i dag, och försöket gav viktiga erfarenheter. – Fjärrvärmedrivna vitvaror kräver en extra rördragning för tillopp, vilket gör det svårt att använda fjärrvärmedrivna vitvaror i befintliga flerbostadshus, men däremot i nybyggen är det ju utmärkt att göra detta.

Projekt sedan 2008 Den enda vitvaruleverantör av dem som Svensk Fjärrvärme och Gunnar Nilsson kontaktade som nappade på idén om fjärrvärmedrivna vitvaror var Asko. Tillsammans driver de nu ett projekt med Högskolan Dalarna, Karlstad Universitet, Mälarenergi, Göteborg Energi, Aroseken, Borlänge Energi, Tunabyggen samt Västerås stad. I projektet ska man installera fjärrvärmedrivna vitvaror i 200 lågenergihus i Västerås, Göteborg och Borlänge. Projektet leds av Tomas Persson och stöds av Fjärrvärmeföreningens forskningsprogram Fjärrsyn. Bland annat ska nya, icke konventionella installationer som minimerar rördragningar, kostnader och värmeförluster i hus och kulvertnät utvärderas. I dag är det inte bara tvättmaskiner och diskmaskiner som är fjärrvärmda, det ska också komma fjärrvärmda torkskåp inom ett år. – Vi ville nog haft igång projektet tidigare, men de senaste åren har det försenats på grund av bygg- och finanskriser, säger Gunnar Nilsson. – En stor svårighet är att få ut erbjudandet om att använda fjärrvärmedrivna vitvaror i rätt ögonblick, innan byggherren – ifall man bygger flerbostadshus – bestämt sig för vilken typ av vitvaror man vill ha. Det är egentligen ingen stor sak – det räcker med en extra rördragning för varmvattentillförseln i lägenheten. – Jag har en känsla av att det är svårare att övertyga byggherrar och byggentreprenörer än boende. Man ska veta att fjärrvärmedrivna vitvaror behöver mindre energi för att uppnå samma mål, samtidigt som priset på fjärrvärme är lägre än elpriset.

Den första storskaliga installationen i Göteborg dröjer. – Det diskussioner i samband med flera projekt där detta varit aktuellt, där vi dock inte vet utfallet av än, konstaterar han. Några mindre projekt har det blivit, bland annat ska fjärrvärmda diskmaskiner disk i Göteborg Energis nya huvudkontor liksom att fjärrvärmda tvättmaskiner och torktumlare ska användas när en av Göteborgs fotbollsföreningar bygger nytt klubbhus.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 9/12 sid 22-24

Fjärrvärmedrivet i Västerås Den stad i vilken det första stora provet med fjärrvärmda vitvaror ska ske är Västerås. Satsningen sker i två projekt, där Mälarenergi medverkar.

Det ena rör sig om flerbostadshus med 160 lägenheter i fyra huskroppar där inflyttning kommer att påbörjas vis årsskiften. Byggherre är det kommunala bostadsföretaget Mimer. – Här rör det sig om i princip passivhus, som förses med värme från ett centralt luftbehandlingsaggregat, med möjlighet till individuell eftervärmning i respektive bostad, berättar Kjell Andersson, Mälarenergi.

För fjärrvärmeförsörjningen av flerbostadshusen har man tagit fram en egen systemlösning med hjälp av Kadesjös ingenjörsbyrå. En gemensam fjärrvärmecentral byggs för de 4 huskropparna. Från denna fjärrvärmecentral dras ett sekundärt värmesystem med en konstant framledningstemperatur på 60 grader året runt. Detta värmesystem försörjer sedan ett centralt ventilationsaggregat, som förvärmer luften till 20 grader. I lägenheterna finns sedan eftervärmningsbatterier för den som önskar ha det varmare. Förutom att för- och eftervärmningen av tilluften sker med värme, är vitvaror som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin direkt inkopplat på det sekundära värmesystemet.  Till systemet är också badrummens handdukstorkar inkopplade.

Det andra är ett grupphusområde, Gotö, som Aroseken bygger med cirka 20 bostäder i en första etapp.  Även här kommer inflyttning att påbörjas efter årsskiftet. När området är färdigbyggt kommer det att vara mer än 80 grupphus. Principen för värmeförsörjningen är densamma för grupphusområdet. En fjärrvärmecentral gemensam för området har placerats i en miljöbod och från den har sekundär kulvert (ett pex-system) lagts till alla kommande hus. Husen är lågenergihus och förses med golvvärme i bottenplan och med radiatorer på plan 2. Ventilation sker med ett FTX-aggregat. Dessa hus kommer att förses med värmedrivna tvättmaskiner.

Beräkningar visar att fjärrvärmeanvändningen i bostäder med värmedrivna vitvaror kommer att öka med cirka 700 kWh per år om disk, tvätt och tork installeras. – Totalt kommer vi att leverera cirka 112 MWh värme till flerbostadshuset, vilket i sin tur ersätter motsvarande energivolym i el. Med ökande värmeproduktion kan vi öka produktonen i samma grad. För varje kWh värme vi kan göra, kan vi göra 0,6 kWh el i kraftvärmeverket.

Mälarenergi ska även sätta ut två torkskåp på ett daghem i Västerås för få dessa provade i fält. – Här finns en stor potential eftersom man har långa drifttider på torkskåp som står i förskolor/daghem. Under höst/vår är de i drift under långa tider och varje skåp har ett eleffektbehov på cirka 2 kW som kan ersättas med värme, säger Kjell Andersson.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 9/12 sid 24  

Publicerad 21 september 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.