IMD | 17 maj 2016

Tummen ner för IMD

Majoriteten av de som yttrat sig över Boverkets utredningsförslag angående individuell mätning och debitering, IMD, i befintlig bebyggelse är – inte oväntat – negativa till att fastighetsägarna ska tvingas mäta enskilda lägenheters användning av värme och tappvarmvatten.

 

– De flesta som yttrat sig håller med om Boverkets slutsats, det vill säga att man inte ska införa några krav på mätning. Endast branschorganisationer i mätarbranschen är för mätning, säger Therese Knapp, pressekreterare hos energiministern, i en kommentar.

 

Totalt har 67 myndigheter, företag och organisationer yttrat sig över Boverkets förslag. Regeringen ska under våren lämna besked om man ska gå på Boverkets linje och inte införa någon reglering eller om man ändå ska införa krav på mätning.

 

På regeringskansliet säger Jan-Olof Lundgren, handläggare och kansliråd, att ett regeringsbeslut kommer att gälla båda förslagen angående IMD: dels vad gäller befintlig bebyggelse, dels det tidigare som rör ombyggnation.

 

– Om regeringen går vidare med ärendet kommer ett beslut att tas som en förordning, antingen baserat på Boverkets förslag eller om mätning i vissa situationer till exempel. Under förutsättning att det går att beräkna om det är lönsamt, säger Jan-Olof Lundgren.

 

Lars Lundgren, ur Energi & Miljö nr 3/2016 sid 10

Publicerad 17 maj 2016

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.