Solceller | 26 jul 2022

Travbana satsar hållbart med solceller

Åbytravet i Mölndal är miljödiplomerade sedan förra året och har under sommaren driftsatt en solcellsanläggning som kommer täcka cirka tio procent av anläggningens totala elförbrukning.

Travbana satsar hållbart med solceller
Åbytravet i Mölndal satsar på en solcellsanläggning som kommer täcka ungefär 10 procent av den totala energiförbrukningen. Foto: Pixabay

– Solceller, laddstolpar och robotgräsklippare är en del av vår långsiktiga satsning för att skapa en klimatneutral arena. Det känns fantastiskt bra att vi nu kan dra nytta av ett av våra stora tak och bidra med en hållbar energiförsörjning, säger Åbytravets anläggningschef, Gunnar Johansson till Svensk Travsport.

Solcellerna kommer att bidra med cirka 220 000 kWh förnybar el varje år, vilket innebär en årlig besparing på hela 102 215 kg/år av koldioxid. Elen ska användas till driften av anläggningen och täcker omkring 10 procent av det totala energibehovet. Investeringen beräknas betala tillbaka sig på sex år. Energin som Åbytravet köper från Mölndal Energi är till 100 procent förnybar, vilket också är en viktig del i omställningen till en ännu mer hållbar travsport.

Vi arbetar med djur, så det faller sig naturligt för oss att vi vill värna om både dem och planeten vi delar.

– Förutom våra solceller har vi sedan tidigare i vårt samarbete med Mölndal Energi att vi kör upp vår gödsel till Riskullaverken. Där förbränns det och återkommer till oss i form av energi, så vi har därmed även en bra lösning för gödselhanteringen, fortsätter Gunnar Johansson till Svensk Travsport.

Andra satsningar som Åbytravet gör i sin omställning är att se hur de kan utöka antalet laddstolpar, de byter ut all belysning till LED-lampor och det planeras för en robotgräsklippare.

Fakta

Fakta om solcellsanläggningen

  • Använd takyta: 1 154 m2
  • Antal solcellspaneler: 486 st
  • Effekt: 238 kWp (toppeffekt)
  • Beräknad produktion: Cirka 220 000 kWh/år
  • Driftsättning: Juni 2022

 

Källa: Svensk Travsport

Publicerad 26 juli 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.