Syrefattigt | 31 maj

Trärör från 1700-talet hittades i Göteborg

Under ett ledningsarbete vid Södra vägen i Göteborg gjordes ett spännande fynd. I marken hittades trärör för dricksvatten från 1700-talet. Rören användes för att leda källvatten från Kallebäcks källa till centrala Göteborg. En sträcka på nästan en halv mil.

Trärör från 1700-talet hittades i Göteborg
Dricksvattenrören från 1700-talet – som hittades i Göteborg – är av asp, furu och ek och ska nu mätas, fotograferas och dokumenteras före förbränning. Foto: Kretslopp och vatten

Trärören har inbäddats i syrefattig lera i över tre sekel. Därför har träet inte ruttnat eller murknat – förrän nu när det ser dagens ljus igen.

Sträckan från Kallebäcks källa till Kopparmärra vid Kungsportsplatsen, en sträcka på 4,8 kilometer, invigdes 1787. På samma sätt som idag har man använt höjdskillnaden mellan Kallebäcks källa och nivån vid Kungsportsplatsen för att få tryck i de ihåliga trästockarna.

Eva Hansson, Kretslopp och vatten, Göteborg. Foto: Privat

– Det är ett fantastiskt hantverk. Rören har legat väl bevarade i syrefattig lera på ungefär två meters djup. Här har leran varit en positiv tillgång för en gång skull, säger Eva Hansson, projektledare för vattenledningsprojekt på kommunala Kretslopp och vatten, till Göteborgs-Posten som var först med att rapportera fyndet.

G-P hade fått tips om trärören av en uppmärksam göteborgare med intresse för bygg- och grävprojekt i Göteborg. Men för Kretslopp och vatten kom de historiska träledningarna som en total överraskning. Efter kontroller med entreprenören på plats och Göteborgs stadsmuseum bekräftades dock att fyndet är en del av den gamla ledningen som byggdes klar 1787.

Vid Kungsportsplatsen fanns ett tappställe för göteborgarna. Foto: Kretslopp och vatten

– Vi har tittat i vårt lednings­kartverk och där finns de inte med. Så gamla ledningar har inte förts in i kartverken. Men det är spännande att man kan bygga ledningar i trä och att de så välbevarade, säger Eva Hansson till tidningen.

Fakta

Kallebäcks källa

  • Kallebäcks källa försåg Örgryte med dricksvatten fram till 1970-talet
  • Pripps bryggerier använde vatten från källan till 2002 när verksamheten lades ner
  • I dag har inte allmänheten tillgång till källans vatten

Källa: Kallebäcks källas vård- och underhållsplan (Higab)

Stockarna av asp, furu och ek ska nu mätas, fotograferas och dokumenteras. Sedan väntar flismaskinen, och rören kommer att användas till förbränning för att bli värme som göteborgarna kan ta del av.

Göteborgs stadsmuseum har liknande rör sedan tidigare.

– Vi har sådana stockar i magasin. Men vi ska mäta och fotografera så att de är dokumenterade i alla fall, säger Johan Thörnqvist.

Rolf Levin, Sveriges VVS-museum. Foto: Privat

På Sveriges VVS-museum i Bromma kan man beskåda trärör från mitten av 1800-talet. Rören där var vattenledning från sjön Näsnaren till bangården i Katrineholm. Vattnet behövdes till ångloken som börjat trafikera stambanan.

– Vi har också verktygen man använde för att göra träröret. Hålet i röret gjordes med en lång borrstång försedd med ett verktyg längst fram – en navare. Skarvarna mellan rören gjordes koniska med en speciell hyvel, berättar museets chefsintendent Rolf Levin.

Publicerad 31 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.