aggregat | 10 nov 2015

Trångt när platsbyggt aggregat ska på plats

När en kontorsbyggnad i centrala Göteborg skulle få ny ventilation tvingades man lyfta in det nya aggregatet i tolv separata delar med hjälp av kranbil.

Att få in samtliga aggregatdelar, som kan leverera en luftvolym på 35 000 liter/sekund, i ett befintligt hus i centrala Göteborg krävde att golvet i gatuplanet togs bort. Sedan fick man tråckla in aggregatdelarna, efter att de sänkts ner genom hålet.

Det handlar om två hopbyggda fastigheter – med olika byggnadsår – i centrala Göteborg. När de nu byggs om får båda gemensamma installationer, förutom delar av ventilationssystemet. I den huskropp som ska få helt ny ventilation har man valt en lösning med ett centralt jätteaggregat, som ersättning för de tidigare mindre aggregaten. Det nya aggregatet blev så pass stort att det fick tas in i delar i huset med hjälp av byggkranen.

Installationssamordnare är Helena Barwood, inhyrd från Bravida. En av de största utmaningarna var att få de stora aggregatdelarna till det nya FTX-aggregatet på plats. Aggregatet är placerat i källargaraget till kontoret. Totalt tolv aggregatdelar, 2,7 gånger 4,0 gånger 2,0 meter stora, med en vikt på cirka tre ton styck, har hissats ner med kran i garaget i två etapper, Där har de staplats på varandra i par som i sin tur monterats ihop. Total volym på aggregatet blir 5,6 gånger 5,3 meter.

– Till att börja med fick vi ta upp ett 4,2 gånger 2,6 meter stort hål i betongbjälklaget mellan plan ett och plan noll och sedan sänka ner aggregatet via ett öppnat bjälklag mellan plan noll och garaget, där de ska stå. Det var millimeterpassning att få delarna på plats, eftersom det bara är fem centimeter tillgodo mellan golv och takbalk, berättar Helena Barwood.

Förutom aggregatstorleken är också andra delar i ovanliga dimensioner, såsom exempelvis anslutningarna för till- och frånluft till aggregatet på tre gånger två meter.

 

Text Mark Kretz, ur Energi & Miljö nr 11/2015 sidan 42.

Detta är en kortad version. Läs hela artikeln i pappersutgåvan av Energi & Miljö, eller genom att logga in till den digitala utgåvan (endast tillgänglig för prenumeranter på Energi & Miljö och medlemmar i EMTF).

 

 

 

Till att börja med fick vi ta upp ett 4,2 gånger 2,6 meter stort hål i betongbjälklaget mellan plan ett och plan noll och sedan sänka ner aggregatet via ett öppnat bjälklag mellan plan noll och garaget, där de ska stå. Det var millimeterpassning att få delarna på plats, eftersom det bara är fem centimeter tillgodo mellan golv och takbalk

Publicerad 10 november 2015

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.