Tranås gamla hotell blir som nytt
Stadshotellet i Tranås byggs om och får bland annat en ny entré, ny restaurang och delvis ny ventilation.
Hotellet ligger i en cirka 10 000 kvadratmeter stor fastighet alldeles vid torget och Storgatan, en av Sveriges bredaste gator, i centrala Tranås.
Byggnaden är i nio plan varav två under mark och innehåller, förutom stadshotellet med cirka 55 rum, bland annat butikslokaler, bibliotek, biograf, fritidsgård och kommunal förvaltning.
– Den byggdes i mitten av 1950-talet och har genom åren genomgått en del förändringar och ombyggnationer, berättar fastighetsägaren kommunala Tranåsbostäders byggchef Göran Lorentzi.
Nu är tanken att byggnaden ska återfå åtminstone delar av sitt ursprungliga utseende med bland annat rakare linjer och mer ursprunglig kulör.
– Från början var den ganska grå i sin ton. För ett antal år sedan färgade man om den till rosa med vita fönsteromfattningar. Nu har vi i återgått till husets ursprungliga gestaltning och själ.
I samband med att renoveringsarbetet inleddes i höstas byttes alla fönster i byggnaden, sammanlagt 244 stycken.
– De var drygt 30 år gamla och byttes av flera skäl, bland annat energieffektivitet. U-värdena var inte bra. Några av fönstren var dessutom i dåligt skick.
Ombyggnaden
- Ombyggnaden är första fasen i en större modernisering av hela fastigheten
- Entreprenör: Peab
- Arkitekt: Tengboms
- Projektbudget: 50 miljoner kronor
- Byggstart: Hösten 2023
- Färdigställande: Sommaren/hösten 2024
En annan orsak till bytet var estetisk.
– I anslutning till fönstren satt det tidigare vädringsluckor som vi nu har tagit bort vilket gör att vi kan ta tillbaka en del av glasytan. Även ljudisoleringen blir avsevärt bättre med de nya fönstren.
– Hotellets entré och lobby har flyttats till ett mer synligt och ljust läge. Stora glaspartier har installerats och ytskikten förnyats. Restaurangdelen – inklusive kök – har totalrenoverats och delvis fått ny plats och utrymme för fler gäster.
Hotellets uteservering på torget har rivits och ersatts av en glasveranda samt en ny terrass under tak.
– Vi har även förbättrat tillgängligheten till byggnaden, säger Göran Lorentzi, och berättar att bland annat har flera mindre hissar kompletterats med en stor.
– Den nya hissen betjänar alla nio våningsplanen, vilket de andra inte gör.
Uppvärmning sker med hjälp av fjärrvärme. Radiatorer har bytts ut, framför allt i restaurangdelen, eller renoverats.
– Vi har satt in ett nytt ställverk och bytt från fyrledare till femledare. Vi har även bytt ut brunnar och spillvattenledningar till storköket och wc samt installerat nya kall- och varmvattenledningar till dessa enheter.
– En del stammar som inte bytts ut tidigare byter vi också nu. Den gamla fettavskiljaren har ersatts av en ny.
Restaurangköket har fått en helt ny ventilation.
– I och med ombyggnaden fanns det inga befintliga schakt att tillgå. Istället för att behöva offra ett antal hotellrum uppåt i huset valde vi en lösning med ett helt separat ventilationssystem för köket. I ett rum intill köket har det installerats ett återcirkulerande ventilationsaggregat (Halton) som inte kräver några ventilationskanaler ut ur byggnaden. Det är ett system som är ganska vanligt utomlands och som fungerar – lite förenklat – ungefär som en stor kolfilterfläkt.
– Därutöver installerar vi ett nytt luftbehandlingsaggregat – FTX – som ska betjäna bland annat lobbyn och restaurangen. Det nya aggregatet placeras i ett teknikutrymme i källaren. Kylmaskinen byggs ut för att kunna leverera kyla till köket och hotelldelen förutom en del andra verksamheter i huset.
Även hotellrummen?
– Nej, inte i detta skede.
I samband med ombyggnaden har det även installerats sprinkler.
Ombyggnaden av stadshotellet, som inleddes i höstas och beräknas vara klar i sommar, beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor.
– Rummen renoverades redan för några år sedan. I nästa skede ska vi se över och förbättra bland annat ventilationen i övriga delar av huset.
Under tiden som det ordinarie köket byggts om har man använt sig av ett containerkök.
Vad har varit svårast?
– Förutom att hotellverksamheten har behövt vara i full gång samtidigt som byggnaden renoverats – vilket dock har gått bra – har vi saknat en del relationshandlingar och emellanåt fått anta saker. Man har under tidens gång gjort anpassningar och ändringar som inte syns i handlingarna.
Storgatan
- Storgatan löper rakt genom Tranås och är en av Sveriges bredaste gator, planterad med lindar från tidigt 1900-tal. Gatan är cirka 1 km lång och 38 meter bred.
- Den nuvarande utformningen fick gatan under mitten av 60-talet.
- Anledningen till bredden är att man under slutet av 1800-talet ville förhindra spridning av bränder.
Enligt Tobias Övrebö, projektledare på Tobias plåtslageri som svarar för ventilationsinstallationerna, har det emellanåt varit utmanande att få plats med nya kanaler och liknande.
– Vi har fått anpassa oss efter befintliga installationer. En annan utmaning har varit den korta entreprenadtiden plus att det har varit många olika yrkesgrupper som har behövt dela på samma arbetsyta. Men det har gått bra, säger han.
Text: Mikael Bergling