Tema: Ventilation | 18 okt 2023

Trä underlättar för gigantiska aggregat

Nya Westerlundska gymnasiet i Enköping ska bli en gymnasieskola för 1 600 elever, helt byggd i trä. För Ehlin & Larsson är det första gången man projekterar och installerar ventilation i en träbyggnad. Och kanaler och aggregat är av gigantiska mått!

Trä underlättar för gigantiska aggregat
Nya Westerlundska gymnasiet i Enköping är Enköpings kommuns största investering någonsin. Illustration: White arkitekter

Att arbeta i en byggnad helt byggd i trä har sina fördelar, i synnerhet när man arbetar med ventilationslösningar. Det intygar Fredrik Spång, ledande ventilationsmontör på Ehlin & Larsson.

Fredrik Spång, ledande montör., Ehlin & Larsson. Foto: Privat

– Det är stora fördelar med att arbeta i trä jämfört med betong. Arbetsmomenten blir färre, det går snabbare och det är lättare att justera om något hamnar lite fel.

– Det har helt klart underlättat att vi jobbat i trä när vi haft med stora kanaler att göra. Allt blir lät­tare, infästning och håltagning. Man slipper förborra och det är inte samma millimeternoggrannhet om man fäster i trä jämfört med betong. Jag ser inga nackdelar med att arbeta i träbyggnader ur monteringshänseende. Jag skulle gärna jobba i fler träbyggnader, konstaterar Fredrik Spång.

Exempel på mått på de rektangulära kanalerna är 2 500 mm x 1 600 mm och 2 200 mm x 1 400 mm. Kanaltätheten är förstås viktig i sammanhanget. De D-klassade kanalerna tas från det lokala företaget Crenna plåt i Enköping, som är en av Sveriges största tillverkare av rektangu­lära ventilationskanaler, och de tillverkar även ljuddämpare, spjäll, ytterväggsgaller, samlingslådor och takhuvar.

Fakta

Fakta:

  • Beställare: Enköpings kommun
  • Kontraktssumma: 405 miljoner kronor
  • Entreprenör: Peab
  • Första spadtaget: Oktober 2021
  • Area: Cirka 18 300 m2 BT
  • Arkitekt: White arkitekter

Ventilationsarbetet har pågått i drygt ett år och de stora kanaldragningarna är klara, nu återstår mest smådragningar och att sy ihop de sista bitarna. Som mest har sex man varit sysselsatta. Och det är inte bara ventilationskanalerna som varit en stor utmaning – också storleken på luftbehandlingsaggregaten har påverkat bygget.

– De största aggregaten – och även kanalerna – fick lyftas in med kran genom taket och sedan hade vi mycket jobb med att få dem på plats inne i huset. Aggregaten är ungefär 3x3x3 meter och väger över ett ton styck, berättar han.

Skolans totala yta är 18 300 kvad­ratmeter och det har krävts sju riktigt stora Komfoventaggregat från Bevego för att de runt 1 800 personer som vistas i byggnaden varje dag ska ha ett bra inomhusklimat. Luftbehandlingsaggregaten har roterande värmeväxlare (Klasik R – temperaturåtervinning och energi­besparing upp till 86 procent) och motströmsvärmeväxlare (Klasik CF – temperaturåtervinning och energibesparing upp till 92 procent, våt, och upp till 88 procent, torr).

Klasik marknadsförs av Komfovent som ”en serie unika ventilationsaggregat för de mest komplexa projekten”. Höljesramarna är gjorda av aluminiumprofiler och massiva gjutna aluminiumhörnstycken. Enheterna specialanpassas för varje projekt; mått efter behov, hygieniska versioner, korrosionsskyddande beläggningar och andra alternativ. Aggregaten används vanligtvis på sjukhus, industrier och vid flöden över 10 m3/s. Enheternas kapacitet är 0,3–28 m3/s.

Stora dimensioner har varit en utmaning för ventilationsentreprenören Ehlin & Larsson. Foto: Ehlin & Larsson

Westerlundska gymnasiet är fördelat över tre huskroppar i trä med tre våningar med skollokaler och en fjärde våning för fläktrum. Ventilationsprojekteringen blev klar i april förra året, då hade varje detalj gåtts igenom noggrant för att få ett projekt som flyter på smidigt. Ehlin & Larsson genomförde projekteringen i egen regi. Den pågick parallellt med den påbörjade byggnationen.

– Det har varit ett utmanande projekt, både för mig och för företaget först och främst för att det har varit stora och tunga produkter att hantera. Arbetet har flutit på bra under hela projektet och jag är nöjd med vad vi har åstadkommit under det här året, säger Fredrik Spång.

Ehlin & Larsson, grundat 1999, är sedan 2022 en del av Assemblin. Företaget är verksamt inom både ventilation och styr, men på Westerlundska gymnasiet har ett annat företag hand om styrdelen, eftersom det faller inom Enköpings kommuns ramavtal.

– Detta kommer bli en riktigt snygg skola. På fasaden blir det tegel och när man går runt inne i skolan kommer man att se delar av trästommen, och det är tjocka rejäla trappor av trä. Det pratas en hel del om att detta blir årets skolbygge, säger Teijo Ylitalo, projektledare på Ehlin & Larsson.

Nya Westerlundska gymnasiet ska stå klart i maj 2024.

Publicerad 18 oktober 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.