Torrt vatten ger superkyla

Torrt vatten, som ser ut som florsocker, kan användas som köldmedium, enligt en undersökning utförd vid Luleå tekniska universitet.

Torrt vatten ser ut som florsocker trots att det består av alldeles vanligt vatten till 98 procent. Vattendropparna är omgivna av vattenavvisande och mycket små partiklar av kiseldioxid, ungefär som bär som pudras med potatismjöl innan de gräddas i en paj.  Kiselpartiklarna håller vattendropparna ifrån varandra så att de inte flyter samman till ett sammanhängande vattenflöde. De bildar istället något som beskrivs som ett fluffigt pulver, men som ändå flyter trögt.

Möjligheten att framställa torrt vatten upptäcktes redan på 1960-talet men det har inte kommit till användning.  Det ville professor Bo Nordell vid Luleå tekniska universitet ändra på och gav en student, Jakob Bomhard, i uppdrag att titta närmare på möjligheterna.  Bland annat undersökte Jakob Bomhard möjligheten att använda vattnet som köldmedium. Det bevarar nämligen sin trögt flytande form även vid mycket låga temperaturer.

En egenskap som mätts upp är om det är tillräckligt flytande för att pumpas.  Efter mätningar av viskositet blev svaret blev ja. 
– Det går att pumpa vid så låg temperatur som minus 196 grader, berättar Bo Nordell.
Till skillnad från vanligt vatten så expanderar det inte heller när det fryser och spränger därför inga rör. 
– Det kan alltså fungera som köldmedium, sammanfattar Bo Nordell.

Eftersom det torra vattnet kan bli mycket kallt och ändå fortsätta att flyta, så räcker det med en liten mängd för att kyla. Det kan till exempel ersätta glykol i vissa fall. Det torra vattnet producerades i ett laboratorium vid Luleå universitet genom att vatten blandades med kommersiellt tillgänglig kiseldioxid i en vanlig mixer. Undersökningen från Luleå, som rapporterats i en master-uppsats med titeln Dry Water visar också att vattnet skulle kunna användas för att lagra gas.

Jakob Bomhard var utbytesstudent i Luleå och har flyttat tillbaka till Tyskland för att fortsätta sina studier. Han har inte gått att nå för en kommentar.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 10 2011 sid 9
 

Publicerad 19 oktober 2011

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.