Tornen ska ta Göteborg till skyarna

Två torn ska bli tre på Svenska Mässans hotell i Göteborg. Bygget går med rasande fart trots små utrymmen och komplicerade installationer.

gothia-3
De sista glaspartierna sätts på plats på utsidan av det torn som byggs på. Foto Kristin Lidell

Bygghissen stannar med ett ryck på nittonde våningen. Nedanför oss syns Liseberg och centrala Göteborg, och vid horisonten skogklädda kullar i höstfärger.
Det blåser ordentligt när Bengt Dahlgrens Peter Cottman kliver ut på plattformen för att öppna dörren in till byggarbetsplatsen. Han är uppdragsansvarig för projekteringen av vvs, kyla, styr och sprinkler i projektet. Väl inne förvandlas de ritningar över påbyggnaden på Svenska mässans hotell som vi tidigare studerat till verklighet. Tornets komplexa form blir tydlig liksom ventilationsschakten och poolerna, än så länge i rå betong. Framför hissen står en liten flock med blå avfallskärl på hjul. Det är ont om plats, och här rivs och byggs samtidigt i något som närmast kan liknas vid ett tredimensionellt femtonspel. För att ytterligare komplicera det hela finns två våningar ner ett hotell i full drift med krav på ventilation, brandsäkerhet, fungerande hissar och minimala bullerstörningar. På våningen ovanför oss finns fläktrummet. Men att låta alla kanaler sitta kvar orörda under bygget har visat sig vara omöjligt. Istället ordnas en del tillfälliga lösningar med kanalfläktar för hotellets frånluft.

Högt tempo
Det går undan på bygget, precis som i hotellbranschen. Det urblåsta utrymme vi nu står i har sedan huset byggdes på 80-talet hunnit vara både spa och restaurang. Nu ska det bli spa på nytt. Patrik Albertsson är Svenska Mässans projektledare. Han ser oväntat lugn ut för att hantera en investering i miljardklassen.
– Att ha ett spa är väldigt viktigt. Folk förväntar sig det i en sådan här anläggning. Vi har ett antal uspar (unique selling points). Spaet är en, bron en annan. Det gäller att sticka ut, säger han.
Han framhåller också arkitekturen. När hela projektet är avslutat år 2015 ska hotellet ha fått tre torn som är mycket lika varandra och bildar en effektfull siluett där det västra tornet är lägst och det östra högst. På en rak linje bortom hotellet ligger Nya Ullevi och Patrik Albertsson kan redan för sin inre syn se hur den som flygfotograferar staden eller filmar ett arrangemang på Ullevi från luften kommer att uppleva tornen.

Turning Torso à la Göteborg
Tornen ska bli Göteborgs Turning Torso. Ingen ska missa att Svenska mässan – förutom att vara Nordeuropas största helt integrerade hotell-, mäss- och konferensanläggning – även är den mest centralt belägna. Läget, som alltså är en viktig marknadsfördel, är samtidigt orsaken till att byggarbetsplatsen är så trång. Att riva och bygga på ett hotelltorn i drift är inte heller optimalt.
– De som är bekväma av sig skulle jag inte rekommendera att genomföra ett sådant här projekt, säger Patrik Albertsson och skrattar.
Våning 19 ska alltså förvandlas från restaurang till spa. Här byggs två inomhuspooler med milsvid utsikt och här ska bli omklädningsrum med duschar och bastu. Dessutom byggs ett turkiskt bad, ett hamam.
– Hamamet byggs som ett rum i rummet. Det är hur mycket vatten som helst där, säger Peter Cottman.
För att klara varmvattenförsörjningen får tillbyggnaden en egen fjärrvärmeundercentral. Alla tre tornen förses med frekvensstyrda tryckstegringspumpar.

gothia-7.jpg

Stora förändringar sker högt upp i det befintliga tornet. Det frestar på bland annat hisskapaciteten. Foto Kristin Lidell

Utvändig pool på 49 meters höjd
Mest spektakulär av hotellets alla ”uspar” blir sannolikt den utvändiga, öppna glaspoolen som ska hänga runt panoramahissarnas schakt på 49 meters höjd.  Energianvändningen i spadelen är omfattande, men kostnaderna avskräcker inte. Poolernas betydelse är noga kalkylerad.
– Spaavdelningen är en viktig del i helheten, säger Patrik Albertsson.
Vi tittar på de kraftiga balkarna som ska bära glasbottnen.
– Folk reagerar väldigt olika på den poolen, berättar Kristina Sund, Peab, som arbetar med att samordna kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor.
– En del säger att de vill stå nedanför och titta på den. Andra att de vill bada i den. Jag hör till den senare sorten!
Alla pooler servas från teknikrum på våning 18. Där är det betydligt lägre i tak, 2,45 meter fritt mellan bjälklagen, och svårt att klämma in alla installationer som behövs. Taket är redan så gott som täckt av el- och signalkabel. Var kanaler och rör ska dras är en gåta för reportern.
I schakten som servar hotellrummen blandas gamla och nya kanaler. Fortfarande är ett av de gamla aggregaten i drift, men när det nya fläktrummet är klart ska en snabb omkoppling ske. Marginalerna är små och övergången från gamla till nya luftbehandlingsaggregat planeras i minsta detalj.
– Vi river så mycket vi kan, sedan bygger vi. Det krävs mycket fingertoppskänsla. Du får absolut inte röra något som du inte vet säkert att du kan ta bort, säger Kristina Sund.

Måste demonteras före flytt
Hon visar en kylmaskin från 80-talet. Den är inklämd bakom luftbehandlingsaggregatet och omöjlig att få ut i ett stycke.
– Den här måste demonteras på plats. Det tar säkert minst en dag, säger hon.
Ytterligare några våningar upp byggs provrum i full skala. Alla genomföringar och dragningar testas så att måtten är korrekta när den stora mängden rum ska uppföras. I taket innanför dörröppningen syns komfortmodulen, som förser rummet med värme och kyla. Hotellen försörjs med fjärrvärme, och kylan kommer från Svenska Mässans absorptionskylmaskiner. Golvet i badrummet är dock elvärmt.
När vi tittar ut genom fönstren ser vi gjutningen av kärnan till det tredje tornet som pågår precis bredvid. Det gjuts dygnet runt, av två tolvtimmarsskift, med hjälp av en glidform. Jobbarna rör sig runt som i en liten balja. Det myllrar av folk, närmare trettio personer jobbar med gjutningen. Torn tre, det östra tornet, är på sitt sätt en mindre utmaning. Det byggs nytt från grunden och ska bli 29 våningar högt med totalt 480 rum och en restaurang på översta planet. Alla tre tornen ska bindas ihop med glasbroar på tjugonde våningen, både för att avlasta hissarna och underlätta utrymning.

Miljöcertifierade byggen
Förutom gångbron har det östra tornet och påbyggnaden av det mellersta tornet en sak gemensam: Breeamcertifieringen.
– Vi tittade på Green Building, Miljöklassad byggnad, Breeam och Leed. Green Building gick bort, för det är bara en energimärkning. Miljöbyggnad var för okänd utomlands. Eftersom vi har större upptagning från Europa än från USA bestämde vi oss för den brittiska certifieringen Breeam, säger Patrik Albertsson, Svenska Mässan.
Breeam omfattar förutom energi bland annat innemiljöparametrar och krav under byggtiden. Men det är energikraven som har varit svårast att leva upp till.
– Det är svårt att få riktigt bra energipoäng med tanke på att det är ett hotell. Certifieringen är anpassad efter bostäder eller kontor. Men ett hotell går dygnet runt. Det blir lite orättvist för hotellet, tycker vi, säger Patrik Albertsson.
Inte bara Breeamcertifieringen ställer krav på energianvändningen. Konsulterna på Bengt Dahlgren har lagt många timmar på att räkna sig igenom hotellets energianvändning enligt BBR. Även byggreglernas energikrav är svåra att klara för ett hotell med stor varmvattenanvändning och höga komfortkrav.

Temperaturen kan styras
Till viss del går det att få ned energianvändningen genom att hotellrummens temperatur styrs via boknings- och nyckelsystemet. I helt tomma rum accepteras 21,5 +/- 4,5 °C. När gästen checkat in smalnar det tillåtna temperaturspannet av till 21,5 +/- 2,5 för att slutligen landa på 21,5 +/- 1,5 °C när gästen klivit in i rummet. Även golvvärmen och handdukstorken styrs med nyckelkortet.
Peter Cottman lägger fram en matris som visar all energianvändning uppdelad i verksamhets- respektive fastighetsenergi. Verksamhetsenergin ingår inte i BBR:s energikrav och det är tydligt att konsulterna vänt på varje sten i jakten på kilowattimmar. Varje avgränsning är noga diskuterad med Göteborgs stadsbyggnadskontor och i möjligaste mån protokollförd. Dessutom har hela byggnaden energiberäknats i moduler, totalt har över 70 beräkningar gjorts.
– Vårt mål är att klara BBR och gärna hamna lite under, på 95 kWh/kvm, år, säger Peter Cottman.
Alla har dock inte upplevt samma svårigheter med energimålen. Elkonsulten Oveko har haft som utgångspunkt att projektera den senaste tekniken med LED och T5-lysrör med HF-don.
-Gränsvärdet för installerad effekt per kvadratmeter var ganska högt och vi kom under utan besvär, säger Gösta Claesson, Oveko elkonsult.
Ännu är det långt kvar innan de många mätare som ska hjälpa Svenska Mässan att hålla koll på den faktiska energianvändningen är på plats. Vi snitslar oss fram mellan riven teknisk isolering, nylevererade vattenrännor till poolerna och mängder av skivmaterial av olika slag. Så ändras bilden en kort stund när en avlång skugga rör sig över golvet. Utanför fönstret hissas två byggjobbare förbi med glasmästarverktyg i nävarna. I ett rum står en elektriker och på våningen under skärs gipsskivor till. Killen som river det gamla yttertaket är dock hemförlovad några dagar. Det pågår en konferens som kräver tystnad.

Vi skramlar nedåt i bygghissen. Utsikten krymper sakta ihop. Men precis bredvid växer torn tre i rasande fart. 2015 ska Göteborg ha fått en ny siluett.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 11/12 sidan 20-23

FAKTA: Gothia Triple Towers

  • – Hotellet har för närvarande två torn men ska få ett tredje. Fullt utbyggda blir tornen 77, 82 respektive 100 meter höga. Total tillbyggd yta är 33 000 kvm.
  • – Hotellet får totalt åtta restauranger och ett spa.
  • – De två högsta tornen Breeamcertifieras.
  • – Hotellet blir helsprinklat och de två nya tornen får räddningshissar.
  • – Totalt installeras cirka 3 500 sprinkler.
  • – Värmeeffektbehovet blir 1 300 kW för påbyggnaden och det nya tornet, varav bassängerna står för 200 kW.
  • – Kyleffektbehovet blir 1 400 kW.
  • – Totalt installeras 17 nya luftbehandlingsaggregat som tillsammans klarar 60 kubikmeter per sekund.
  • – Det nya tornet får tre tryckstegringspumpar för tappvattenförsörjningen på vardera max effekt 7 kW.
  • – Inga genomföringar är tillåtna i yttertaket, förutom de som är kopplade till ventilationssystemen. Detta för att undvika skorstenseffekt.
  • – Tornen har fått ett nytt ställverk som placerats i källaren på ett av de befintliga tornen.
  • – Belysningen styrs med KNX.

Byggherre: Svenska Mässan
Totalentreprenör: Peab
Arkitekt: White Arkitekter
Konstruktör: VBK
VVS-konsult: Bengt Dahlgren
Brandkonsult: Bengt Dahlgren
Elkonsult: Oveko

Publicerad 13 november 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.