Tomma Tensta blir nytt gymnasium
När Tensta gymnasium lades ned lämnade skolan ett stort tomrum efter sig. Nu renoverar Hemsö den kulturklassade byggnaden. Nästa år slår Järva gymnasium upp portarna för nya elever.
Hösten 2024 ska nya Järva gymnasium starta sin verksamhet i Campus Tensta. Just nu pågår en omfattande renovering av den kulturminnesklassade byggnaden som var Tensta gymnasium fram till 2019. Visionen är att byggnaden ska rymma flera utbildningsverksamheter dagtid och förenings- och kulturliv på kvällarna. Järva gymnasium kommer att hyra en tredjedel av huset.
Tensta gymnasium startade sin verksamhet 1984 i en av tre byggnader ritade av Gösta Uddén – förutom skolan en simhall och Tensta träff med den stora Stockholmssalen och andra möteslokaler. Alla tre byggnader är praktfullt utformade i tegel, trä och betong i en originell modernistisk stil med asiatiska inslag. Byggnaderna har fått det prestigefyllda Kasper Salin-priset för sin arkitektur. Simhallen finns kvar i kommunal regi men 2021 köpte Hemsö de andra två byggnaderna.
Gymnasiet och träffpunkten har varit viktiga för Tenstaborna och många har saknat verksamheterna under de senaste åren. Hemsö har nu öppnat Tensta träff igen och den byggnaden kommer att renoveras i ett senare skede. Upprustningen av skolbyggnaden pågår till slutet av 2024 och det ställer stora krav både på bevarande och anpassning.
– Husen är kulturantikvariskt skyddade ned till minsta trälist. Vi kommer att återskapa skolbyggnaden som den såg ut. Den ska samtidigt inrymma moderna utbildningslokaler och vara anpassad för 1 500 elever istället för som tidigare 800–900, säger Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö.
Gamla Tensta gymnasium var en enhet med ett enda värme- och ventilationssystem. Campus Tensta kommer att drivas av flera aktörer vilket gör att också värme, ventilation och brandskydd behöver delas upp i flera system. Det fördyrar renoveringen men sparar energi i det långa loppet eftersom systemen kan stängas av när de inte behövs.
Byggnaden energieffektiviseras genom att ventilationskanaler isoleras och ytterväggarna får en ny konstruktion med luftspalt och tilläggsisolering. Fasaden var vattenskadad med svartmögel när Hemsö köpte huset, vilket gjorde det nödvändigt att bygga om väggarna inifrån. Även teglet har fått rivas på vissa ställen men har då byggts upp igen med samma material. Fönstren är desamma, de får inte bytas ut.
– Det finns en utmaning i att kunna miljöcertifiera på grund av kulturvärdeshänsyn. Vi brukar klassa våra byggnader med miljöbyggnad silver och med guld för energi. Det går antagligen inte att uppnå här, även om vi gör de energiförbättringar vi kan, säger Johan Einarsson.
Tidigare drevs ventilationen med sex FTX-aggregat, nu har ytterligare ett aggregat installerats i källarvåningen. Luftflödena har ökats för att klara av hygienkraven och dessutom har luftburen kyla installerats för att kunna kyla lokalerna sommartid. Ventilationskanalerna för den kylda tilluften isoleras för att minska energiförlusterna.
Större kanaler för ventilation och komplettering av brandisoleringen gör att mer utrymme krävs vilket varit en utmaning, eftersom hänsyn hela tiden måste tas till att byggnadens utseende ska bevaras.
– Kulturklassningen av byggnaden har inte påverkat vilka lösningar vi valt för värme och ventilation. Den gör det bara mer komplicerat att få allting på plats, säger David Magnusson, projektledare för renoveringen.
Text: Lena Frändberg
Lokaler och verksamhet i Järva gymnasium
- Yta som Hemsö förvärvat: 21 000 kvadratmeter
- Yta skolbyggnad: 14 000 kvadratmeter
- Hyresgäst/er: Järva gymnasium har skrivit ett sjuårigt hyresavtal med Hemsö för 4 600 kvadratmeter. Skolan ska drivas av ideella Roya Foundation som även står bakom Järvaskolan i Kista. 500 elever ska tas emot på fyra teoretiska program.
- Man försöker nu hitta andra lämpliga hyresgäster till resten av campuset. Hemsö har främst tänkt sig vuxen- och yrkesutbildningar och möjligen en universitetsfilial.