FRÅN REDAKTIONEN | 13 nov 2021

Tio gånger mer kostnadseffektivt med smarta termostater?

Tio gånger mer kostnadseffektivt med smarta termostater?

Jag har bara hunnit ögna i en ny rapport från forskningskonsultföretaget Gemserv. Men den visar att så kallade smarta termostater är tio gånger mer kostnadseffektiva vid sänkning av värmekostnaden jämfört med andra föreslagna metoder.

Man menar att dessa termostater visar sig sänka värmekostnaden med 22 procent, vilket leder till besparingar på 8 976 kronor per år i ett vanligt radhus. Detta ger den högsta avkastningen på investeringen jämfört med värmepumpar, solceller och isolering.

Samtidigt som verksamheten är i full gång genomgår centrala delar av sjukhuset omfattande renovering.

Tim Forman, forskningsassistent vid Center for Sustainable Development vid Institutionen för teknik och professor i hållbarhet vid University of Cambridge, har faktagranskat rapporten. Hans forskning, undervisning och yrkesbakgrund avser ”design, konstruktion och renovering av byggnader och förbättrad hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön under nuvarande och framtida klimatförhållanden”.

Det är företaget Tado, som sysslar med intelligent klimathantering i hemmet, som tagit fram rapporten tillsammans med Gemserv. Jag ska läsa mer i rapporten, och vi återkommer sannolikt i ämnet på något sätt.

Sjukhus är temat i Energi & Miljö nummer 11. Sundsvalls sjukhus bygger en ny onkologisk mottagning i de nordvästra delarna. Vi följer projektledaren Michael Swedin, Region Västernorrland, runt den nya mottagningen med bland annat en dagvårdsavdelning, som byggs som en fortsättning på en befintlig byggnad. 

På ett blåsigt tak vid fläktrummet – som byggts ut kraftigt – uppe på Akademiska sjukhusets tak träffar vi projektledarna Björn Karlsson och Anne Renstål med Uppsala slott och domkyrkan i bakgrunden. Samtidigt som verksamheten är i full gång genomgår centrala delar av sjukhuset omfattande renovering. Bara några meter från avancerad sjukvård rivs det väggar och byts installationer, vilket ställer stora krav på säkerhet och logistik. Byggnadsvård och sjukvård – vägg i vägg!

Och mycket mer än så, förstås.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 • peter.olofsson@energi-miljo.se

Publicerad 13 november 2021

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.