FRÅN REDAKTIONEN | 13 nov 2021

Tio gånger mer kostnadseffektivt med smarta termostater?

Tio gånger mer kostnadseffektivt med smarta termostater?

Jag har bara hunnit ögna i en ny rapport från forskningskonsultföretaget Gemserv. Men den visar att så kallade smarta termostater är tio gånger mer kostnadseffektiva vid sänkning av värmekostnaden jämfört med andra föreslagna metoder.

Man menar att dessa termostater visar sig sänka värmekostnaden med 22 procent, vilket leder till besparingar på 8 976 kronor per år i ett vanligt radhus. Detta ger den högsta avkastningen på investeringen jämfört med värmepumpar, solceller och isolering.

Samtidigt som verksamheten är i full gång genomgår centrala delar av sjukhuset omfattande renovering.

Tim Forman, forskningsassistent vid Center for Sustainable Development vid Institutionen för teknik och professor i hållbarhet vid University of Cambridge, har faktagranskat rapporten. Hans forskning, undervisning och yrkesbakgrund avser ”design, konstruktion och renovering av byggnader och förbättrad hållbarhet och motståndskraft i den byggda miljön under nuvarande och framtida klimatförhållanden”.

Det är företaget Tado, som sysslar med intelligent klimathantering i hemmet, som tagit fram rapporten tillsammans med Gemserv. Jag ska läsa mer i rapporten, och vi återkommer sannolikt i ämnet på något sätt.

Sjukhus är temat i Energi & Miljö nummer 11. Sundsvalls sjukhus bygger en ny onkologisk mottagning i de nordvästra delarna. Vi följer projektledaren Michael Swedin, Region Västernorrland, runt den nya mottagningen med bland annat en dagvårdsavdelning, som byggs som en fortsättning på en befintlig byggnad. 

På ett blåsigt tak vid fläktrummet – som byggts ut kraftigt – uppe på Akademiska sjukhusets tak träffar vi projektledarna Björn Karlsson och Anne Renstål med Uppsala slott och domkyrkan i bakgrunden. Samtidigt som verksamheten är i full gång genomgår centrala delar av sjukhuset omfattande renovering. Bara några meter från avancerad sjukvård rivs det väggar och byts installationer, vilket ställer stora krav på säkerhet och logistik. Byggnadsvård och sjukvård – vägg i vägg!

Och mycket mer än så, förstås.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 • peter.olofsson@energi-miljo.se

Publicerad 13 november 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.