Annons
Illustration: Sheppard Robson

”Växthuset” – en grön oas i London

Annons
GRÖNT HUS.

Grön byggnad får en bokstavlig innebörd, när Dominvs Group bygger Citicape House i London. Hela fasaden blir täckt med växter, som renar luften och ger ett bättre mikroklimat.

Det ska bli ett femstjärnigt hotell på 24 500 kvadratmeter och elva våningar. Takterassen kommer att erbjuda en slående utsikt över London. Men det mest anmärkningsvärda med byggnaden är fasaden. Arkitektfirman Sheppard Robson har integrerat växtlighet i fasaden. Hela 3 700 kvad ratmeter ska vara täckt av plantor. Dessutom planteras små träd runt byggnaden. På takterrassen anläggs gröna ytor, där inhemska blomarter, som är hotade, ska få en plats att växa och föröka sig.

Förutom ett trevligt intryck ska växtligheten bidra till bättre mikroklimat och närmiljö. Grönskan ska kunna binda över åtta ton koldioxid per år, producera sex ton syre och rena luften från ett halvt ton partiklar. Den största påverkan förväntas dock växterna göra. Enligt arkitektfirman ska grönskan kunna sänka temperaturen lokalt med 3–5 °C.

Dan Burr, partner på Sheppard Robson, skriver på arkitektfirmans hemsida:
”Vi har en drivkraft att tillföra några nya perspektiv på hur man kan ta itu med några av Londons mest akuta miljöfrågor. Istället för att ha en isolerad grönska, kände vi att ett allomfattande och integrerat tillvägagångssätt skulle påverka mest på de lokala miljöförhållandena och bidra till att göra staden bättre och drägligare, liksom att signalera ett tydligt arkitektoniskt budskap.”
Citicape House beräknas stå färdigt 2024.

Text: Maria Åslund

Annons