TEMA BADRUM OCH BADHUS | 28 nov 2018

TEMA: Återvunnet tvättvatten – en ren miljövinst

TEMA: Återvunnet tvättvatten – en ren miljövinst
Foto: Marijose Obaya Text: Maria Åslund

Tänk dig en utrustning som spar både energi och tvättmedel i tvättstugan och dessutom samlar upp mikroplaster. Bakom den innovationen står en grupp unga, flerfaldigt prisade entreprenörer i det nybildade bolaget Mimbly i Göteborg.

Tillgången på rent vatten har tidigare knappast varit något som sysselsatt svensken i gemen. Tills möjligen de senaste årens torrsomrar, när havsnära brunnar tagit in saltvatten och kommunala VA-bolag utfärdat bevattningsförbud. På andra håll i världen är vattenbristen akut – eller en råvara som man tvingas hushålla hårt med. Det vatten som vi betraktat som självklart börjar bli bristvara, samtidigt som vi smutsar ner såväl sötvattentäkter som hav med avlopp och sopor. Det är mot den bakgrunden som de unga entreprenörerna bakom Mimbly tagit fram Mimboxen.
– När Daniel Colunga och jag gick masterprogrammet på Chalmers Entreprenörskola skulle vi hitta ett problem att lösa. För oss är vatten en viktig fråga, berättar Isabella Palmgren, vd på Mimbly.
– Det är väldigt många i världen som inte har rent vatten. Samtidigt använder vi drickbart vatten i våra tvättmaskiner. Det kändes inte bra.

En vanlig tvättmaskin drar 60 liter varje gång. Och det är många gånger som maskinerna går halvfulla. – Vi kollade lite på hur hushållen använder vatten och det visar sig att 10–40 procent av vattenanvändningen går till tvätt. Ofta är vattnet inte ens särskilt smutsigt efteråt, säger Isabella. Funderingarna kring tvättmaskinernas miljöpåverkan landade i en tilläggsutrustning, Mimboxen, som kan kopplas till alla typer av existerande maskiner. Modulen är ungefär lika hög som en tvättmaskin och kan placeras intill. Efter tvätten återvinns tvättvattnet i utrustningen. Sensorer känner av hur smutsigt vattnet är. Över en viss gräns går det till avloppet, men i cirka 70 procent av fallen kan det filtreras och återanvändas till nästa tvätt.
– Vi renar inte bort tvättmedlet, utan det följer med tillbaka och gör att det behöver tillsättas mindre kemikalier nästa tvätt, säger Isabella Palmgren.

Det vatten som återvinns är förstås redan varmt och det gör att också energianvändningen blir lägre än om man spolar in kallt kranvatten i maskinen vid varje ny runda. – För att det ska bli en riktigt stor energiåtervinning, måste maskinen användas ofta, helst i tvätterier, hotell och tvättstugor i bostadsområden. Annars hinner vattnet kallna. Ur den aspekten passar Mimboxen kanske inte lika bra i enskilda hushåll, konstaterar Isabella Palmgren. Exakt hur stor energibesparingen kan bli finns inga beräkningar på. Men man behöver inte vara Nobelpristagare för att inse att det blir en energieffektivisering.
– Vi siktar på att återbetalningstiden ska kunna begränsas till fem år för större användare. Då har vi bara räknat på vattenanvändningen, säger Isabella Palmgren.

Det är just stora användare som för närvarande är i fokus för Mimblys produktutveckling. Genom att maskinerna går hela dagarna görs också de största vinsterna för brukarna.
– Vi håller just nu på med en större pilot tillsammans med Podab, som tillverkar industritvättmaskiner i Göteborg. Tanken är att vi ska testa utrustningen tillsammans med mind re hotell och några bostadsrättsföreningar, förklarar Isabella Palmgren.
Fast från början var tanken att vända sig till enskilda hushåll, delvis för att de skulle kunna minska pressen på miljön och spara pengar. – Men också för att man ska kunna maskintvätta på platser i världen där det är ont om vatten, eller för hushåll som har egen brunn och vill minska vattenanvändningen. För att utnyttja effektiviteten i utrustningen kan man då tvätta kanske fyra maskiner i rad, istället för en om dagen, säger Isabella Palmgren.

Läs hela artikeln i Energi & Miljö nr 112/12!

Publicerad 28 november 2018

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.