Annons
Klimatneutral Audiproduktion med Europas största solcellstak och geovärme. Foto: Audi

Största solcellstaket gör Audi mer klimatneutralt

ENERGIBEHOV.

Nyligen togs Europas största takburna solcellsanläggning officiellt i bruk. Taket finns på Audis anläggning i ungerska Györ och är ett samarbete med Eon. Redan 2012 invigdes en geotermisk anläggning som försett fabriken med det mesta av värmebehovet.

Enligt Audi har man fortlöpande sänkt energibehovet vid sina anläggningar. Under 2019 sparades mer än 18 000 MWh energi och därmed nära 5 750 ton i koldioxidutsläpp i Györ tack vare flera olika effektiviseringsåtgärder:

• Omställningen till grön el med Europas största solcellstak och energiförsörjning från förnybara källor. Solcellsanläggningen har installerats på taken till två logistikbyggnader och täcker en yta på cirka 160 000 kvadratmeter bestående av 36 400 solceller med en maximal effekt på 12 MW.

• Geovärme. Bilföretaget har använt geovärme för största delen av uppvärmningen sedan 2012. Den geotermiska anläggningen i Györ täcker nästan 70 procent av behovet. Den återstående uppvärmningen sker via naturgas som klimatkompenseras med biogascertifikat.

Miljövänligt är viktigt för Alfons Dintner på Audi. Foto: Audi

Anläggningen är den största förbrukaren av industriell geotermisk värme i Ungern med en årlig förbrukning på minst 82 000 MWh termisk värme. Sedan 2015 har företaget använt 250 GWh geovärme och därmed sänkt koldioxidutsläppen med 50 000 ton.

Fokus ligger på minskade koldioxidutsläpp, minskad vatten användning, resurseffektivitet och biologisk mångfald.

– Solcellsparken bidrar till att vi har uppnått koldioxidneutral balans. Vi lägger stor vikt vid att utvecklingen av våra produkter ska ske alltmer miljövänligt, säger Alfons Dintner, vd för Audi i Ungern.

Peter Olofsson

Annons