Annons
I Lund har Region Skåne byggt om lagerlokaler i det så kallade F-blocket till en ny covidavdelning.

Region Skåne byggde om lagerlokal – rekordsnabbt

COVIDAVDELNING.

I raketfart bygger Region Skåne om lokaler med fler vårdplatser för covid-19-patienter. En ny avdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund – med plats för 64 patienter – färdigställdes i slutet av januari. Och det var bara ett par veckor efter påbörjad ombyggnation.

Maria Wallin. Foto. Privat

Antalet patienter med covid-19 ökar och då behövs det nya vårdplatser. Lokaler som tidigare använts till annat görs om till vårdavdelningar. I Lund har Region Skåne byggt om lagerlokaler i det så kallade F-blocket till en ny covidavdelning. Det tog bara några veckor att riva ut inredning, dra in medicinska gaser och skapa ett undertryck i rummet för att minska smittspridningen.

Lagerlokalen i F-blocket byggdes om för så kallad kohortvård för covidpatienter. Kohortvård innebär att många patienter vårdas tillsammans i en lokal och vårdformen har använts tidigare under pandemin, inte bara i Sverige.

Sweco har bidragit med bland annat vvs-, el- och brandprojektering samt besiktning, sprinklerrådgivning och el- och brandbesiktning.

– Vi är mycket stolta och glada att få bidra till den nödvändiga utökningen av antalet covidvårdplatser i Lund. Projektet har framskridit i rekordfart, vi påbörjade vårt uppdrag strax före jul – och i slutet av januari stod lokalerna färdiga för att ta emot de första patienterna, säger Maria Wallin, uppdragsledare och gruppchef hos Swecos installationskonsulter.

Text: Peter Olofsson • Foto: Sweco

Annons