Annons
När det var dags för taklagsfest för någon månad sedan hade man egentligen tagit sig förbi tidpunkten då takstolarna var resta och takåsen lagd. Här läggs lufttätande plywood på takstolarna.

Passivhuset som ska förändra byggbranschen

PASSIVHUS.

Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund i Vikensved utanför Växjö bygger hus. Passivhus närmare bestämt. Och om de själva får säga det är bygget en revolution inom branschen.

Simone Kreutzer Wesslund och Tommy Wesslund har tidigare väckt uppmärksamhet när de byggde sitt prisbelönta runda passivhus, Circuitus. Bygget av det nya passivhuset Circuitus 2.0 – som Energi & Miljö skrev om i nummer 2/2020 – går snabbt; det nya husets stomme restes under åtta dagar av sex personer.

– Huset byggs som ett lego av element som ser likadana ut. De kommer från fabriken i Lettland med hög prefabriceringsgrad , säger Simone Kreutzer Wesslund.

Circuituskonceptet har – med stöd från Boverket – utvecklats av en internationell expertgrupp. Man ville skapa ett effektivt, kvalitetssäkert och hållbart byggsystem. Byggtiden skulle kortas, materialspillet skulle minskas och de moment som är avgörande för husets kvalitet och funktion, som exempelvis lufttätheten, skulle styras upp redan i planerings- och tillverkningsprocessen.

Huset består helt av trä. Stommen är uppbyggd av CNC-frästa väggmoduler i limträ.

Fönstren är ”superisolerade” treglasfönster med extremt lågt U-värde. Istället för att fästa dem direkt i husstommen sätts de in i förtillverkade fönsterboxar som även utgör fönstersmygen.

Circuitushuset förses med solceller som ska producera över 5 000 kilowattimmar energi per år. En 80 meter lång markkollektor förvärmer vinterluften och förkyler sommarluften innan den passerar ventilationsaggregatet med värmeväxlare. Huset kommer att ha ett värmebehov på 1 600 kWh per år.

En byggrevolution? Vi följer utvecklingen med spänning.

Text: Peter Olofsson Foto: Circuitus

Annons