Annons
Hela fastighetsbeståndet på Rosengård fastighets AB kopplas upp till den nya molntjänsten ”Edge AI” för hållbarhetsoptimering. Foto: Rosengård fastighets AB

Optimering i Rosengård ger flexibla och öppna system

STYRNING.

Rosengård fastighets AB i Malmö har köpt företaget Egains hårdvarufria AI-tjänst ”Edge AI”. 140 000 kvadratmeter – och det lokala energibolaget som levererar effektstyrning – ska snart nås genom Scadasystemet Web Port.

TEXT: PETER OLOFSSON

– Vi har under en tid tittat på olika sätt att koppla på smart styrning på vårt bestånd. Det ligger helt rätt i tiden med flexibla och öppna system som anpassar en tjänst runt kunden, och med AI som motor på energianvändningen, säger Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastighets AB.

– När Egain presenterade en sådan lösning som nyligen gjorts möjlig genom integration till Web Port och integrationer till våra andra befintliga tekniska system, kändes det riktigt intressant. Vi siktar på att vara i gång till kommande värmesäsong, fortsätter Jens Ringö.

Jens Ringö, fastighetschef på Rosengård fastighets AB. Foto: Rosengård fastighets AB

Rosengård fastighets AB grundades 2017 och ägs av Fastighets AB Balder, Heimstaden och Victoria park samt kommunala MKB fastighets AB. Bolaget äger och förvaltar 1 680 lägenheter i ett 30-tal hus i Malmöområdet med en total yta på 140 000 kvadratmeter. Nu kopplas alltså hela beståndet upp till den nya molntjänsten ”Edge AI” för hållbarhetsoptimering genom minskad energianvändning och minskade koldioxidutsläpp – i linje med Malmö stads
miljöprogram 2021-2030.

Samarbetet med Rosengård fastighets AB möjliggörs genom integration till Scadasystemet Web Port, där AI-tjänsten i form av avancerade, självlärande styralgoritmer implementeras på fastighetsbeståndet helt mjukvarumässigt och ut i befintlig utrustning i syfte att optimera energianvändningen.

Integrationen är dubbelriktad vilket innebär att åt andra hållet kopplas befintligt tredjepartssystem för inomhusmätning, energistatistik och funktioner för effektstyrning upp till analysplattformen Edge.

Annons