Annons
Text: Mikael Bergling Foto: Jens Lasthein

Ny kyrka snart uppstånden

TEMA KULTURHUS.

Här inne i Filadelfiakyrkan i centrala Stockholm byggs det en ny kyrka. Det som blir kvar av den gamla kyrkan är framför allt dess väggar och tak, men också en del tekniska lösningar för bland annat ventilation.
– Svårigheten är att hitta vägar framåt utan att förstöra vad som är kulturhistoriskt viktigt, säger vvs-ingenjören Robert Öberg.

Sedan i november i fjol håller stora delar av innandömet i den klassiska frikyrkobyggnaden på Rörstrandsgatan i Stockholm, alldeles vid S:t Eriksplan, på att rivas. Byggnaden har av Stadsmuseet blåklassats, vilket innebär att den bedöms ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Kyrkan uppfördes åren 1929–1930 efter ritningar av arkitekten Birger Jonson på delar av Rörstrands porslinsfabriks gamla fabriksområde. Inspiration till byggnaden hittade han i Paris och Los Angeles. För att kyrkan, som är byggd i funkisstil och är en av Europas största frikyrkobyggnader, skulle få plats fick det intilliggande slottets båda flyglar rivas. Förutom gudstjänster har den stora salen, med plats för 2 200 personer, använts till bland annat konserter.

1960 gjordes en del enklare renoveringar. Läs om dessa och hela artikeln i Energi & MIljö nr 2!

Annons