Annons
Jättestaden Chengdu lär vara en av Kinas mest förorenade städer - nu med en vertikal djungel. Foto: Wing Express

Nog blev det luftkvalitet – men myggen tog över!

DJUNGEL.

Qiyi City Forest Garden i jättestaden Chengdu öppnade för tre år sedan. Det är ett projekt med en ”vertikal djungel” på skyskraporna för att förbättra luften och livskvaliteten för de boende.

TEXT: PETER OLOFSSON

Hittills har bara tio familjer flyttat in i de mer än 800 lägenheterna, rapporterar statliga Global Times. Nu har träden, buskarna och blommorna på balkongerna tagit över. De boende kan i och för sig konstatera att det faktiskt är lättare att andas i denna veritabla djungelväxtlighet än på andra ställen i staden. Men nu har de en annan plåga att hantera, nämligen myggen!

The Australian citerar Lin Dengying, som bor i ett av de åtta torn som utgör Qiyi City Forest Garden i Chengdu.

– Luften är bra när du vaknar på morgonen, och de gröna träden är bra för oss äldre människor.

Bostadskomplexet i Chengdu var förstås tänkt att vara ett grönt paradis för sina invånare. Men några år senare har det pittoreska vertikala skogskonceptet förvandlats till något av en mardröm.

Redan 2018 visade sig tanken på att bo bland dussintals exotiska växter vara mycket spännande för folket i Chengdu, en av Kinas mest förorenade städer, och i april 2020 hade alla 800 lägenheter i komplexet sålts.

Varje lägenhet har upp till 20 olika växter, som växer på balkongen och filtrerar luft- och bullerföroreningar. Men istället för ett urbant paradis rapporteras det att komplexet med åtta torn ser ut som en scen ur en post-apokalyptisk film, med balkonger överväxta av vidsträckt grönska och horder av myggor.

Bara tio familjer har alltså hittills flyttat in i bostadskomplexet, vilket innebär att de flesta lägenheterna och deras tilldelade balkongträdgårdar för närvarande är obevakade.

De senaste bilderna visar balkonger som nästan är uppslukade av växter, med grenar som hänger över balkongräcken. Foton av den urbana djungeln har blivit virala både i Kina och utomlands. Fastighetsägaren har lovat att tillhandahålla ”plantunderhåll” fyra gånger om året och även att intensifiera arbetet mot skadedjur.

Tillståndet i Qiyi City Forest Garden-komplexet har enligt Random Times väckt debatt på kinesiska sociala medier. Vissa tycker att det är en bra idé att bo nära naturen, medan andra hänvisar till säkerhetshänsyn angående de vidsträckta växterna och skadedjursangreppen.

– När rötterna på dessa träd utvecklas tillräckligt för att tränga in i väggarna, påverkar de strukturen? frågar en person.

– Kommer en gren som faller från 30:e våningen att döda människor? frågar en annan.

Annons