Annons
Lars Ekberg och Mikael Ekberg med Stora inneklimatpriset. Foto: Ulrik Hammarsträng

Mord och prisutdelning på vvs-museet i Bromma

PRISUTDELNING.

Det blev både blodigt och AI när Stora inneklimatpriset skulle delas ut.

Utdelningen av Stora inneklimatpriset inleddes med en intressant diskussion under ledning av Ulrik Hammarsträng från Slussen.biz om tillkomsten av boken ”Och plötsligt blev du död”, som utspelas på Sveriges VVS-museum i Bromma.

I samtalet med författarna Kjell E. Genberg och Energi & Miljös chefredaktör Peter Olofsson nämndes bland annat en toalettstol som sägs ha använts av kung Oscar II och den kloppa som användes som mordvapen i boken, som lanserades vid dagen för utdelningen.

Peter Olofsson sade att det inte skrivits någon deckare i rörmokarmiljö tidigare. I en eventuell uppföljare, menade Peter Olofsson att ”det inte blir mord med kloppa” utan kanske någon anknytning till ventilation.

Thomas Olofsson, professor vid Umeå universitet, pratade om covid-19 och ventilation.

Enligt Thomas Olofsson har Folkhälsomyndigheten menat att covid-19 inte riktigt hör till luftburna smittor, men har noterat att smittan kan hänga kvar i luften. Arbetsmiljöverket menar att det smittar via droppsmitta, men framhåller ändå att god ventilation kan minska smittan. WHO menar att förståelse och kontroll av ventilation kan förbättra luftkvalitet och minska risken för smitta.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC menar att det är viktigt att kontrollera ventilation och självdrag, liksom den europeiska vvs-organisationen Rehva som lyfter fram att bli av med viruset och bli av med smittan med ventilation. Droppar större än fem mikrometer faller snabbt till marken, färdas mindre än två meter och smittar genom kontakt med ögon, näsa och mun, medan mindre partiklar kan kvarstå i luften under längre tid.

Utdelningen av den 20:e upplagan av Stora inneklimatpriset genomfördes av adjungerade professor Lars Ekberg, som är ordförande för juryn.

Niklas Dalgrip, Sisab, tog emot Stora inneklimatpriset. Foto: Mattias Södermark

Enligt Lars Ekberg fanns det 32 förslag som kondenserades till fyra finalister. Tanken är att vinnaren ska ha stort mått av innovation och användning. Av de fyra finalisterna valde juryn enhälligt Stockholms skolfastigheters AI-lösning Solida.

Mark Kretz

Annons