Annons
Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

LEDARE: Tvätta händerna och ta en öl gjort på avloppsvatten

Den 15 oktober var internationella handtvättardagen, och inför den uppmanade organisationen WaterAid världens länder att satsa på insatser för bättre hygien, tillgång till rent vatten och fler toaletter. Enligt WaterAid är det nämligen fyra av fem i världen som inte tvättar händerna efter toalettbesök. Och man konstaterar vidare att det i hela världen varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar av bland annat just detta. Intressant att notera i sammanhanget är att det tycks som att kvinnor i större utsträckning än män tvättar händerna, och att kvinnor rent allmänt är mer hygieniska än män. Åtminstone på offentliga toaletter i Sverige. Detta grundar jag och personer i min omgivning på det enkla faktum att det ser så ut (!) om man sätter damtoaletter under lupp. Mer använt handdukspapper. Exempelvis. En helt ovetenskaplig observation, dock.

Från diarrésjukdomar är steget inte långt till legionella. Det finns klassiska exempel på smittspridning genom vattenkylningstorn, luftfuktare och bubbelbadkar. Och det har vi ju tagit upp tidigare i Energi & Miljö. Det finns även exempel på hur duschutrymmen blivit smittförande om bakterierna förökat sig under längre tid, till exempel på vandrarhem som bara används sporadiskt. Med detta skrivet är det en himla tur att det finns reningsverk för avloppsvatten. Och olika tekniker för att rena. Aleksandra Lazic från Xylem och Staffan Filipsson från IVL renar avloppsvatten till dricksvatten på Hammarby Sjöstadsverk i Stockholm. De har bland annat låtit tillverka öl på före detta avloppsvatten för att slå hål på fördomar kring renat avloppsvatten, och för att öka förståelsen för värdet av rent vatten.

Som en del i det här numrets 14 sidor tema om badrum och badhus konstaterar vi också att det är vettigt att göra rätt från början. Men varför ska det vara så svårt? Det är inte direkt någon vetenskap på hög nivå att exempelvis bygga en rullstolstoalett. Varför blir det då ofta fel? Det frågar sig gästskribenten och arkitekten Monika Albertsson som går på djupet kring felbyggda RWC:n. Och så får vi reda på hur tillgängligheten blir korrekt med korrekta mått.
Alltså, återigen ett späckat nummer – trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör

Annons