Annons

• LEDARE: Men annars var allt fantastiskt på Nordbygg!

Annons
FRÅN REDAKTIONEN

 

Photo: Gunilla Bodemo Lindahl

 

Farbröder, farbröder. Och åter farbröder. Jag själv till exempel. En och annan kille. Några pojkar. Män i medelåldern. Men... Var är tjejerna, kvinnorna, damerna?
Ja, så skulle jag kunna sammanfatta mina intryck av Nordbygg 2018.
Jag har varit borta från den här delen av branschen i ett antal år. Tror att den senaste Nordbyggmässan jag besökte var 2008. Även om det varje mässår talas om rekordmässa i form av ständigt ökat antal utställare och ständigt utökade tillflöden av besökare så tycker jag att helhetsintrycket är ungefär som det alltid har varit. Lite status quo, liksom.
Precis som framkommer på flera ställen i detta nummer av Energi & Miljö står inte vår bransch och stampar på samma ställe vad gäller teknikutvecklingen. Nej, då! Inte alls. Inte minst märks det då vi håller oss väl framme vad gäller digitalisering och utveckling av nya produkter, och sättet att jobba effektivt.
Efter fyra dagar på Nordbygg 2018, dels i Energi- och Miljötekniska Föreningens monter, dels på besök i många andra montrar på mässan, ja då är jag djupt imponerad av alla kompetenta personer jag mött och all härlig teknik jag sett. Men den där tillströmningen av kvinnliga besökare och företagsrepresentanter - som jag förväntat mig - saknade jag. Men, naturligtvis fanns det kvinnor på Nordbygg. Exempelvis Emma Wetterholm och en kvinnlig kollega, båda installationsledare på Peab Bygg Mellersta. Jag vill delge dig några reflektioner från henne:
”Hos många företag fick vi känslan av att inte finnas till! Vi stod vid flera stora företagsmontrar, drog i aggregatdelar, pillade på fördelare, ventiler och spjäll och kollade in olika luftflödesprinciper. Men trots att där fanns många säljare omkring oss var vi väldigt osynliga. Förvånande nog fick männen och gubbarna runt oss uppvaktning på stört. Det fantastiska är att många äldre män endast såg oss som kvinnor. Helt utan teknisk kompetens. Eller makt. 2018.”
Men annars var allt fantastiskt på Nordbygg 2018! 

Annons