Annons

• LEDARE: Med intensiv värme kommer ofta härlig kyla

Annons

Jag väntade medvetet med att skriva de här raderna till den 16 augusti.
Den dagen 1977 dog Elvis Presley, kungen av rock’n’roll. Det var en dag som gick i sorgens tecken för folk över hela världen. Så även för mig. Känner mig lite nedstämd nu också, faktiskt.
Jag minns det året mycket väl, eftersom jag då fick mitt första sommarjobb – på livsmedelsbutiken Ringköp i Nyköping. Den sommaren jobbade jag mycket i kyldisken, med att stapla Arlas blåa backar så att kunderna kunde komma åt mjölkpaketen på ett smidigt sätt. Ett annat tydligt minne är att mellanölet försvann från hyllorna det året. Och så då att Elvis dog. I år skulle han fyllt 83 år.
Livsmedelsbutiker har ju ett stort behov av kyla och ventilation. Jag minns inte sommaren 1977 som speciellt varm. Jag har heller inget minne av att det sprang kyltekniker in och ut i livsmedelsbutiken på grund av havererade kylutrustningar. Kompressorerna höll måttet. Livsmedels inspektörer minns jag heller inget av. Tror att kylsystemet fungerade alldeles utmärkt den sommaren. Inte heller sommaren 2018 – med en extremt tryckande värme över hela Sverige – verkar det, att döma av nyhetsartiklar från svenska tidningar, ha varit extremt många problem i livsmedelsbutikerna. Men å andra sidan vet jag att kylteknikerna har fått slita i livsmedelsbutiker – och i andra typer av fastigheter.
Mats Bjelkevik, vd för Indoor Energy i Solna, menar att kyltekniker har gjort flera heroiska insatser den här sommaren. Människor har jobbat natt och dag för att serva kunder, och fått anläggningar att fungera trots brist på reservdelar – anläggningar som länge passerat bäst före-datum.
Även Marcus Lindqvist, vd för LL-Kylteknik i Kristianstad, konstaterar att utryckningarna varit fler än vanligt denna sommar. Jo, nog har det varit svettigt i sommar – både för brukare och installatörer. Läs mer om det på nästa uppslag.

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 l peter.olofsson@energi-miljo.se

PS. Elvis ville gärna svettas mycket på scenen. En näve salttabletter
och mängder av vatten var lösningen. Ett tips han fick av sångaren
Jackie Wilson. DS

 

Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Annons