Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

LEDARE: Härligt att få leva med smart teknik lite nu och då

LEDARE.

Jag sjönk ihop i kontorsstolen tillsammans med några nummer av Energi & Miljö från 1998. När man har varit med ett tag är det konstigt att betrakta 1998 som historia, tycker jag. I min värld är det som hände på 90-talet på något underligt sätt nutid, och en värld som jag lever med i tankarna. Hur som helst. Jag fastnade för en artikel om ”Smarta hus utnyttjar tillgänglig teknik”. Insprängd mellan några annonser från AB Nino Lab (Ultrarent vatten fram till varje tappställe), ABB (Fråga efter System Activent!) och AQS Inneklimat (Smart uppbyggnad gör att aggregaten tar liten plats). Det är här som Per-Olof Berglund, produktingenjör hos Landis & Staefa håller oss uppdaterade avseende smarta hus. Per-Olof börjar med att definiera vad ett smart hus är för något. Han konstaterar att ett smart hus kanske är ett effektivt sätt att anpassa sig till de krav som för stunden ställs på det. ”Det smarta huset är alltså det som maximalt utnyttjar den teknik som finns tillgänglig just idag.” Tack för att du reder ut begreppen, Per-Olof!

Om vi hoppar fram i nutiden, så där en 21 år närmare bestämt, händer det saker i Stockholm. Sisab är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. När andra fortfarande pratar om artificiell intelligens (AI) och fastighetsstyrning, ja då håller Sisab på att rulla ut ett självlärande system. Redan i höst ska 350 000 kvadratmeter börja styras av algoritmer. Här kan man snacka om smarta hus! Läs på sidan 14. Det finns mycket mer som visar på smarta tekniklösningar i det här numret. Jag kan exempelvis tipsa om vår tur till Norge på sidan 20. Inomhusskidanläggningen Snø på tiotusentals kvadratmeter – som håller minus fyra grader Celsius året runt – kyls med koldioxid. Två 500 meter långa alpina backar med olika svårighetsgrader och 90 meters höjdskillnad. En backe för nybörjare – och under taket finns 1 000 meter längdspår, fem meter brett, med möjlighet till 1 000 meter extra på marken. Sug på den karamellen!

Peter Olofsson, chefredaktör
070 - 266 43 40 | peter.olofsson@energi-miljo.se