Annons

Kunglig el – en solskenshistoria

Annons
SLOTTETS SOLCELLER

Solen speglar sig i Stockholms Ström och kastar solreflexer mot Nicodemus Tessin den yngres mästerverk – Stockholms slott. Samma sol flödar över slottstaket, där 1 000 kvm solceller sedan den 1 juni ger hovet förnybar, egen el.

Att en kulturbyggnad av Stockholms slotts magnitud har solceller på taket är unikt i Sverige och mycket ovanligt globalt. Men helt i linje med kungens och regeringens ambition att visa att alla måste hjälpas åt för klimatets skull. Det ligger i tiden att skaffa solceller och ordna med egen el. Och då kan man bara hålla med om att solceller på Stockholms slott är helt rätt. Inte minst med tanke på konungens valspråk. Kung Carl XVI Gustaf ska själv ha varit aktiv i solcellernas tillkomst. Och det var en påtagligt nöjd monark som i april tog sig upp genom takluckan på Stockholms slott, för att personligen ta emot den 70-årspresent han för två år sedan utlovades av Statens fastighetsverk – 1 000 kvm solceller.
Nåja, rent fysiskt hjälpte han bara till att lägga de tre första panelerna på plats. De övriga 597 har installationsfirmans personal fått lägga. I samband med mottagandet konstaterade kungen att förnybar energi är framtiden och att det har ett högt symbolvärde, både innanför och utanför landets gränser, att Stockholms slott försetts med solceller.
Fast om sanningen ska fram är energigåvan inte de första solcellerna på den här byggnaden. Det har sedan 2010 funnits en liten pilotanläggning där, på initiativ av hovet. Anläggningen på 12 kvad ratmeter har gett en energimängd motsvarande slottets mobiltelefoner och till en del även hovets elbilar.
– Den har tickat och gått alldeles utmärkt, säger fastighetschef Lotta Günther, Statens fastighetsverk (SFV).
Slottets tak har en yta på 7 200 kvm. Enligt en examensuppsats från Uppsala universitet kan 4 470 kvm vara lämpliga för en solcellsanläggning. Men enligt Lotta Günther anser fastighetsverket att man med 1 000 kvm har använt den del av taket som är optimal.
Från gatunivå ser slottets tak ut att vara platt, men det är ett så kallat pulpettak. Det innebär att det är ett enda takfall, med en svag lutning, ungefär som på gamla uthuslängor. I det här fallet lutar taket inåt mot gården. Lutningen varierar mellan cirka 11 och 15 grader. Därmed får panelerna en hygglig vinkel mot solen, utan att använda ställningar.

Läs hela artikeln i Energi & miljö nr 6-7!

Foto: Bonnier arkiv/TT retusch Mods

Annons