Kjell E. Genberg har skrivit romaner i flera genrer sedan bokdebuten 1966. Foto: Peter Olofsson

Kriminalroman i vvs-miljö: Ond bråd död med kloppa

KRIMINALROMAN.

Pensionerade parkeringsvakten Linnea Oscarsson visste inte vad hon skulle tro. Ett efterlämnat skrin från en gammal släkting visar sig innehålla en brevväxling där Oscar II är inblandad. Och det ser ut som att det finns dyrbarheter att hämta. Men var? Hon tar sin unge vän Johan till hjälp för att lösa mysteriet.

TEXT: MARK KRETZ

Det börjar med ett lyckat inköp av en begagnad dator men övergår snart i ond bråd död. Om hon ändå inte rört det där verktyget …

När städerskan på Sveriges VVS-museum i Bromma finner en ihjälslagen man i samlingens plåtbadkar kopplas polisen in och kriminalinspektörerna Karin Orre och Lukas Rosenquist står inför ett mysterium som till sist inbegriper en vettskrämd kvinna och en libanesisk gangsterklan.

Peter Olofsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Energi & Miljö. Foto: Ulrik Hammarsträng.

Det här är en kort sammanfattning av kriminalromanen "Och plötsligt blev du död" skriven av den erfarne kriminalförfattaren Kjell E. Genberg och chefredaktören för Energi & Miljö Peter Olofsson.

Boken lanseras officiellt torsdag 20 maj i samband med utdelningen av Stora Inneklimatpriset på Sveriges VVS-museum i Bromma. Men författarna väljer att smygsläppa boken redan nu, eftersom intresset för boken är stort. Flera vvs-företag och personer i branschen har valt att förhandsbeställa "Och plötsligt blev du död", vilket tyder på att författarna valt ett område som är spännande läsning.      

- Jag har alltid haft en idé om att skriva en bok om något som har med värme, ventilation och sanitet att göra. Eftersom jag dessutom är intresserad av kriminallitteratur så har jag ofta tänkt på det fantastiska i att kombinera vvs med exempelvis ett mord, berättar Peter Olofsson.

- Så när Kjell och jag pratade om den här idén, och det faktum att Sveriges VVS-museum är en av de häftigaste platserna i Sverige … Så enades vi snart om att det var en gammal kloppa från museet som skulle spela en huvudroll i ett morddrama, konstaterar Peter Olofsson.

Den nya kriminalromanen som utspelas i vvs-miljö finns att beställa på energi-miljo.se. Foto: Peter Olofsson

Lägg där till en klosett, ett plåtbadkar och allehanda andra intressanta detaljer. Som exempelvis kung Oscar II, en av hans gamla älskarinnor och diamanter, så voilà så har vi en intrig värdig vvs-branschen.

- Det var skojigt att så många trodde på idén. Inte minst herr Olofsson som satte till alla klutar för att få igenom projektet, säger Kjell E. Genberg. 

Utan Sveriges VVS-museum och deras intresse för boken skulle knappast något blivit gjort, menar författarna.

- Jag har läst kriminallitteratur i hela mitt liv men jag har aldrig kommit i närheten av en bok där vvs-branschen eller rörmokeriet varit en grundpelare för handlingen, så jag hoppas och tror att läsarna ska uppskatta "Och plötsligt blev du död", säger Peter Olofsson. 

Fakta

Författarna

Kjell E. Genberg har skrivit romaner i flera genrer sedan bokdebuten 1966. Han har arbetat som sjöman, dykarskötare, lotsbiträde, mudderverksarbetare, pråmskeppare, musiker, truckförare, journalist, popbandsmanager och tidningsutgivare.

Peter Olofsson är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Energi & Miljö. Han har varit kommunikationschef inom flera stora företag och även arbetat som reklam- och tidningsmakare. Han har bland annat skrivit ”Spänning och ledning under hundra år” om elektricitetens utveckling i Sverige.

Boken ges ut av EMTF Förlag - i samarbete med Sveriges VVS-museum. Förlaget ger i första hand ut handböcker av olika slag. Detta är första gången som man ger ut en kriminalroman.

Boken kan beställas här.

Annons