Annons

Kan vem som helst effektivisera energianvändningen i dag?

LEDARE.

Jag ser att den som skrivit om energieffektivisering på Wikipedia har lyckats riktigt bra.

”Energieffektivisering och energibesparing innebär att man försöker effektivisera befintlig energiomvandling antingen genom att minska energianvändningen eller genom att få ut mer nytta av befintlig energianvändning.”

Jag skulle inte kunna sagt det bättre själv. Jo, möjligen kan jag tillägga att det är onödigt att slösa med energi – och dyrt. Fast det uttalandet har jag snott från branschorganisationen Energieffektiviseringsföretagen.

Maria Jangsten, doktorand vid Chalmers, presenterade nyligen en licentiatuppsats om effektiviteten i fjärrkylasystem. Hon framhåller vikten av att energibolag och kunder börjar samarbeta för att kunna optimera systemen på båda sidor av värmeväxlarna. Kommunikation kan leda till energieffektivisering. Läs mer om Marias intressanta forskning på sidan 20.

Mälarenergi, med verksamhet i Västerås med omnejd, har utvecklats och integrerats mer och mer med fastighetsbranschen. Johan Andersson, som är chef för energitjänster inom företaget, har redan presenterat sig på omslaget av denna tidning – men läs mer om Johan och hans kolleger i det fylliga reportaget på sidan 24.

Ida Johansson är doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle. Under tre år har hon och andra forskare hjälpt företag i Gävleborg med energieffektivisering. Hon konstaterar att många av företagen minskade energianvändningen. Bumax i Åshammar utanför Sandviken var ett av dem. Läs vad underhållschefen Anders Sjölund har att berätta på sidan 32.

Vem trodde att kultur och armatur skulle mötas i skön förening? Kanske inte konstnären Anders Zorn. Men nu sitter det Zornsignerade blandare på Zornmuseet i Mora. Läs mer om vad Zornmuseets direktör Johan Cederlund har att säga om det på sidan 9.

Och svaret på frågan i rubriken är (i princip): javisst.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 | peter.olofsson@energi-miljo.se

Foto: Clas Göran Carlsson

Annons