Annons
Foto: Clas Göran Carlsson

Ingenting är längre som förut – alla gamla sanningar är slut*

Annons
LEDARE.

Nytt år. Nya tider. Strålande tider. Härliga tider.**

Och därför har vi bestämt att vi under 2020 ska ge ut tidningen Energi & Miljö med tio utgåvor. Vi utökar alltså med en utgåva jämfört med tidigare år. Ett skäl till det är att det finns så mycket att berätta eftersom det händer intressanta saker i branschen. Ett annat viktigt skäl är att läsarna vill förkovra sig ännu mer genom branschens ledande tekniktidning.

Årets novembernummer av Energi & Miljö kommer därför att ha ett tema med inriktning sjukhus. Om jag i skrivande stund minns rätt har tidningen aldrig haft ett sådant specifikt tema; naturligtvis har vi skrivit om installationer på sjukhus men nu ska vi alltså göra en djupdykning i detta ämne. Tips på intressanta byggen tas emot med tacksamhet!

Vi inleder dock året med tema fastighetsautomation. Inom det området händer det mycket. Inte minst på Siemens nya huvudkontor i Solna som vi har besökt. Vi hann inte riktigt med att titta på fastighetens alla 1 100 reglercentraler men kunde konstatera att huvudkontorets olika tekniska system samarbetar väl med varandra och styrs och övervakas via en gemensam plattform. Följ projektledaren Tomas Rönnqvist på sidan 14.

Som om det inte vore nog har vi följt upp vad som händer på fastigheten Sveavägen 44 i Stockholm. Skandia Fastigheter har testat att köpa in styr- och övervakningssystemet på ett helt nytt sätt – där driftorganisationen har en helt ny roll. Följ killarna som jobbar med detta på sidan 30.

Lokalförvaltningen i Göteborg vill prova egna lösningar för energioptimering via byggnadernas styrsystem. Syftet är att pröva metoder för energioptimering där enkla och förhållandevis billiga medel används för att minska energi användning, som komplement till mer kommersiella system. Läs mer om Jakob Horn och hans kolleger på sidan 24.

Ja, ingenting är längre som förut.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson
Chefredaktör

*) Som Anders Fugelstad sjöng i slutet av 1960- talet.
**) Som Thor Modéen skaldade i början av 1930-talet.

Annons