Annons
Foto: Peter Olofsson

Inför Nordbygg: ”Vi tror ingenting längre – vi vet”

NYHETER.

Bland utställare som fokuserar på ventilationsfrågor på årets Nordbyggmässa märks Sisab Skolfastigheter i Stockholm. Den egna AI-plattformen Solida – som Energi & Miljö skrev om i nr 9 2019 – presenteras.

Sisab ligger långt framme när det gäller AI-teknologi inom fastighetsförvaltning. Med det digitala systemet Solida övervakas all ventilation i fastigheterna i realtid.
– Våra sensorer mäter temperatur och koldioxidhalt och systemet erbjuder en total transparens. Vi tror ingenting längre – vi vet, framhåller Niklas Dalgrip, driftchef på Sisab.

Mats Carlqvist är projektansvarig för Solida, som har utvecklats i samarbete med Schneider Electric och Myspoven AB.
– Just att vi redan hade byggt upp en tydlig struktur gjorde att vi kunde komma igång snabbt med styrning via AI. Det är A och O att ha struktur och standard i systemet, tipsar Mats Carlqvist till andra fastighetsbolag.
I år får ventilationsfrågorna stort utrymme på Nordbygg 21–24 april då branschorganisationen Svensk Ventilation tillsammans med Svensk Automation äntrar den nya scenen Inneklimatarenan. Digitalisering och AI har en stor roll i byggsektorn och ventilationsbranschen är inget undantag.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, menar att energieffektivitet fortfarande är högaktuellt i ventilationsbranschen, och även sambandet mellan inomhusklimat, hälsa och produktivitet. Också klimatförändringar i form av varmare väder kommer att bli en viktig parameter för ventilationsbranschen i framtiden. Det norska ventilationsföretaget Trox Auranor, som deltog på Nordbygg 2018 för första gången, har 40 års erfarenhet av ventilationsbranschen.
– Vi gör ofta projektspecifika anpassningar på någon av våra standardprodukter eller utvecklar helt nya lösningar, berättar Tobias Wallbom, ansvarig för Trox Auranor i Sverige.

Text: Peter Olofsson

Annons