Annons
Foto: Clas Göran Carlsson

Härlig sommar med rörtång i hand och kopplingar på fickan

LEDARE.

Jag kan aldrig helt och hållet hålla mig borta från vvs-världen. För det är så roligt att fjanta runt med en extremt stor rörtång i handen och några kopplingar i fickorna. Och kanske ett par tre kopparrör och några ballofixar. Var och en sin egen rörmokare liksom. Inte ens när semestern sätter in får jag nog. Min ledighet i år började till exempel med att jag upptäckte stopp i avloppsrören på torpet. Så jag har bokstavligt talat bökat runt i min egen avföring med avloppsrens och högtrycksspolning. Intressant erfarenhet men kanske inte den roligaste delen av rörmokeriet.

En gång i tiden byggde jag mitt eget badrum från grunden. Naturligtvis hade jag experter som hjälpte mig med hur jag skulle utföra det praktiska arbetet. Jag vet många som tycker om att pyssla med vvs andet, och det må så vara, men det viktiga är att under loppets gång få installationer och vattensäkringar godkända av fackmän. I mitt arbete hade jag god hjälp av experter från Installatörsföretagen och Säker Vatten. Och av gamla hederliga rörmokare; både sådana som varit med förr och nya kompetenta krafter.

En ny kompetent kraft är 20-årige Jonatan Persson som kommit på att spillvärme kan rena havsvatten. Så nu ska Halmstad Energi och Miljö AB spara dricksvatten. Läs om detta på sidan 13.

Vårt tema i det här numret är skolor. I dagarna öppnar nya Svartedalsskolan på Hisingen i Göteborg, en helt nybyggd grundskola för cirka 770 elever. Träffa Jörgen Bruce, som är vvs-ingenjör vid Göteborgs stads lokalförvaltning. Läs om hans arbete på sidan 22.

Jag vill också rekommendera Lars Ekbergs inlägg i tidningen. Han är docent i installationsteknik och adjungerad professor vid Chalmers – han slår ett slag för skolbarnen och deras inomhusmiljö på sidan 28. Missa heller inte Annika Brännmarks artikel om erfarenheter av ozon i skolmiljö på sidan 32.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör

Annons