Annons
Med ett lätthanterligt, webbbaserat verktyg ska det bli lättare för kunderna att planera och välja solcellsanläggning.

Gratis solcellskalkyl gör det lättare att välja rätt

Annons
SOLCELLER.

Att köpa solceller till bostaden är inte lätt. Nu lanseras en webbaserad solcellskalkyl, som är gratis för kunderna.

– För privatpersoner är det en krävande uppgift att göra research för att kunna välja en anläggning som passar byggnaden och den egna ekonomin. Det är det vi vill hjälpa till med, berättar William Bergmark, Hemsol. Han studerar i Lund och står bakom solcellskalkylen tillsammans med Elias Bülow, Stockholm.

Till sin hjälp har de haft Tobias Sernhede, som programmerade hemsidan och kalkylen. Logiken bakom kalkylen har William Bergmark utformat. Kalkylen finns på hemsol.se.

Husägaren hamnar först i Google maps, där en satellitbild av byggnaden kan tas fram. Efter att ha markerat på vilken del av taket solcellerna ska sitta får användaren ta ställning till olika parametrar, som till exempel taklutning och solcellernas effektivitet. Det är också möjligt att prova olika antaganden kring livslängd och elpriser, med mera.

Kalkylen har även inbyggda varningar för om ytan blir olönsam och om hushållet producerar mer än det använder och hamnar över den övre inmatningsgränsen. Då går man miste om skattereduktionen för den delen.
– För användarna blir det gratis att använda den här tjänsten.

Text: Maria Åslund Illustration: Hemsol

Annons