Annons

Framtiden är så mycket mer än covid-19-virus

Annons
LEDARE.

Kära läsare! Kasta dig över Anna Joelssons krönika på sidan 74. Hon skriver om framtiden, och hon lyckas förutspå framtiden på ett mycket bra sätt. Hon skriver: ”Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt.” Precis så. Inte mycket har blivit rätt de senaste månaderna. Alla vi i branschen som skulle till Nordbygg, Nordens största byggmässa. Vi som skulle bevista Stora Legionella-dagen. Vi som skulle… Istället fick vi inrikta oss på karantän för att undvika spridning av covid-19-viruset.

Thomas Olofsson är professor i energieffektivisering. Läs på sidan 44 och framåt där han skriver om de rekommendationer för säker drift i byggnader som används i Kina för att stoppa spridningen av covid-19. Intressant! De är inte i alla delar direkt tillämpbara i Sverige, men de kan vara ett underlag för nationella rekommendationer.

Det finns inga bevis för att covid-19-virus kan finnas i dricksvatten. Baserat på nuvarande bevis är risken för vattenförsörjningen låg. Konventionella, centraliserade vattenbehandlingsmetoder som använder filtrering och desinfektion ska inaktivera covid-19-virus. Det menar WHO och Unicef i rapporten ”Water, sanitation, hygiene and waste management for covid 19”. Läs mer om den på sidan 9.

Det här numret handlar också om framtidens byggnader. Gustav Tidman, som du träffar på sidan 28, är projektledare för Sveriges modernaste kriminalvårdsanstalt i Skenäs på Vikbolandet utanför Norrköping. Det är även Specialfastigheters nya standardfängelse; en anstaltsbyggnad som ska stå modell för framtidens anstalter. Häftigt!

Bläddra också till sidan 36 där du kan konstatera att det blivit smarta lösningar i den nya tennishallen hos Lidingö Tennisklubb. Smarta värme- och ventilationssystem ska ge både effektivare och bättre inomhusklimat.

Allt fler blandare i offentliga miljöer är uppkopplade mot internet, vilket bland annat gör det lättare att optimera vatten- och energianvändningen. Men det ger också ny kunskap om människors beteenden. Läs mer på sidan 40.

Trevlig läsning!

 

Foto: Clas Göran Carlsson

Annons